Prati nas

Vijesti

Rano, ranije

Zvuči nestvarno, u BiH je moguće otići u punu mirovinu s 58 godina

Mnoge zemlje donijele su odluke o postupnom ili jednokratnom podizanju granice za umirovljenje u sljedećih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina.

Objavljeno

|

Koji su uvjeti za mirovinu u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u kojima se još uvijek teoretski u mirovinu može otići s nepunih 60 godina, točnije s 58. Riječ je o osobama koje počnu raditi s 18 godina te navrše 40 godina staža prije 60. godine, piše Večernji list BiH.

Zakon o mirovinskom osiguranju Federacije BiH definira da je za odlazak u punu starosnu mirovinu potrebno ostvariti jedan od propisanih uvjeta: napuniti 40 godina staža ili 65 godina života. Iako su se prije nekoliko godina javljale inicijative da se dobna granica za odlazak u mirovinu pomakne, za sada je sve ostalo samo na inicijativi.

Kada je riječ o europskim zemljama, situacija je nešto drugačija, a starosni pragovi u nekim zemljama idu do gotovo 70 godina. Trenutačno najnižu dob za umirovljenje treba imati u Francuskoj. Naime, prema zakonu te zemlje, u punu mirovinu trenutačno se ide sa 62 godine i tri mjeseca.

Prošle godine ova je umirovljenička oaza, nakon velikih prosvjeda, usvojila reformu s postupnim podizanjem dobi za ostvarenje mirovine sa 62 na 64 godine do 2032. godine. S manje od 65 godina punu mirovinu može se zaslužiti još u Slovačkoj, Češkoj, Latviji, Litvi i Malti. S druge strane, najrestriktivnije uvjete za odlazak u mirovinu imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima za umirovljenje treba napuniti čak 67 godina.

Mnoge zemlje donijele su odluke o postupnom ili jednokratnom podizanju granice za umirovljenje u sljedećih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila 2035. podići dob za umirovljenje na 69 godina. U većini zemalja ostavljena je mogućnost prijevremene mirovine. Istu mogućnost nudi i BiH, odnosno FBiH.

Važno je napomenuti kako su uvjeti za ostvarenje izuzetne prijevremene starosne mirovine različiti za žene i muškarce. Prema važećem zakonu, pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu muškarci u FBiH moći će koristiti do 2026., a žene do 2036. Tako muškarci koji to pravo žele iskoristiti do kraja ove godine u trenutku predavanja zahtjeva za ostvarenje ove mirovine trebaju imati 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

U 2025. muškarci u FBiH će u prijevremenu mirovinu moći tek s napunjene 64 godine života i 39 godina staža osiguranja, a u 2026. godini sa 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Kada je riječ o ženama, situacija je značajno drugačija, odnosno one će ovo pravo moći ostvarivati čak deset godina dulje nego muškarci. Žene koje žele iskoristiti pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu u FBiH do kraja ove godine u trenutku predavanja prijave za mirovinu trebaju imati 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Godine 2025. starosni prag penje se na 59 godina života i 34 godine staža osiguranja, a u 2026. na 59 godina i šest mjeseci života te 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Tijekom 2027., prema ovom zakonu, za ostvarenje prijevremene mirovine u FBiH žena će morati napuniti 60 godina života i 35 godina staža osiguranja, a tijekom 2028. 60 godina i šest mjeseci života te 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, dok se tijekom 2029. taj prag podiže na 61 godinu života i 36 godina staža osiguranja. Za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene mirovine umanjuje se za 0,333333 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.