Prati nas

Vijesti

Izravna demokracija

13. mirovina na referendumu, Švicarci glasaju u nedjelju

Najniža starosna i obiteljska mirovina (AHV) u Švicarskoj danas vrijedi 1.279 eura mjesečno, a maksimalna 2.559 eura.

Objavljeno

|

Referendum o 13. mirovini u Švicarskoj
foto: Arnaud Jaegers/Unsplash

Švicarska će u nedjelju održati referendum o tome treba li povećati mirovine. Početni entuzijazam oko ovog pitanja zamijenila je zabrinutost javnosti koja sada pita kako bi se taj plan uopće mogao financirati.

Ovaj prijedlog Švicarske sindikalne federacije, a uz podršku stranaka lijevog centra, ima za cilj starijim osobama osigurati 13. mirovinu, a kako bi se pomoglo u pokrivanju rastućih troškova života – posebno jako visokih stanarina. Naime, Zürich se izjednačio sa Singapurom kao najskuplji grad na svijetu prema istraživanju koje je u studenom objavio Economist Intelligence Unit.

Vlada i švicarski parlament, koji trenutno naginje desnici, odbacili su prijedlog kao financijski riskantan, što je pomoglo mobilizaciji opozicije. Protivnici tvrde da bi plan, koji bi stupio na snagu 2026. godine, mogao izazvati povećanje poreza ili smanjenje potrošnje, a također bi osigurao dodatnu mirovinu bogatijim umirovljenicima kojima novac nije potreban.

Pristaše kažu da je mirovinski sustav u dobrom stanju i da je povećanje moguće i potrebno. Ankete javnog mnijenja krajem 2023. pokazale su da više od dvije trećine Švicaraca podupire povećanje mirovina, ali anketa agencije gfs.bern prošli tjedan detektirala je samo 53 posto onih koji bi glasali za uvođenje 13. mirovine.

Najniža starosna i obiteljska mirovina u Švicarskoj danas vrijedi 1.279 eura mjesečno, a maksimalna 2.559 eura. Parovi imaju isplatu ograničenu na 3.838 eura. Oni koji iz njega ne mogu pokriti svoje egzistencijalne potrebe mogu tražiti doplate.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.