Prati nas

Mozaik

Jesmo li cendravi?

Dr. Paladino: Danas ako nemaš auto s milijun funkcija, nezadovoljan si

Danas bi liječnici teško pristali na uvjete u kojima je on počinjao svoju kiruršku karijeru, kaže Josip Paladino.

Objavljeno

|

Josip Paladino komentira svoju plaću devedesetih godina.
scr: Josip Paladino/N1

Najpoznatiji hrvatski neurokirurg Josip Paladino ni za 73 godine života ne razmišlja o mirovini. Dapače, nakon što je zbog godina 2018. godine doslovno potjeran iz hrvatskog javnog zdravstvenog sustava, jedva ga je dočekalo privatno zdravstvo. Uz to, redovito podučava i operira u susjednoj BiH.

U opširnom razgovoru za tportal, Paladino je usporedio život nekada i danas. “Sjećam se da je u vrijeme rata moja plaća bila oko 120 njemačkih maraka. Nikad nitko nije bio gladan. Nije nedostajalo hrane u dućanima. Benzina je bilo i svi su se vozili. Birtije su radile”, prisjetio se ratnih devedesetih.

“Vratio bih se s fronta i otišao u neki noćni klub. Interesantno je zapravo koliko je emocije, želje i volonterstva bilo u tim trenucima. Nikome nije bilo ništa teško. Prvi put sam krenuo u rat s dvije kutije cigareta u džepu. Rekao sam materi da ne brine, da me neće biti tri tjedna jer idem u München i neću se moći javiti”, kazao je.

Znači li to da se danas svi žale bez razloga, Paladino odgovara: “Imam staru Volkswagenovu Bubu 1300 iz 1970. godine. Originalna njemačka, bijela. Nema klime, nema grijanja i ima samo 32 konjske snage. U to vrijeme to je bio auto za obitelj. Putovalo se na more i svima je bilo dobro. Danas, ako nemaš automobil s milijun funkcija, nezadovoljan si.”

“Želim reći da nije pametno ni mudro uspoređivati ono što je bilo nekad i danas. Ne možete izvući stvari iz konteksta. Vremena su bila drugačija. Kad sam došao na specijalizaciju na Rebro, iduće dvije godine nisam nijedan dan otišao na godišnji. Nisam bio lud, nego su svi moji kolege tako postupali i to je bilo normalno. Jednostavno smo u inputima bili drugačiji. Danas bi to jako teško prošlo. Ljudi ne bi shvatili. Zato sam vam ispričao priču o svojoj Bubi. Kad god mogu, sjednem u nju i provozam se po gradu. Svi me gledaju kao luđaka”, kazao je Paladino za portal.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.