Prati nas

Vijesti

Referendum

Izlazne ankete: Švicarska uvodi 13. mirovinu, referendum je uspio

Švicarska danas provodi dva referenduma o mirovinskom sustavu. Na oba su, čini se prema izlaznim projekcijama, desničari pali.

Objavljeno

|

Švicarska referendumom uvela 13. mirovinu
foto: Stephen Leonardi/Unsplash

Prema izlaznim projekcijama 58 posto švicarskih birača podržava inicijativu “Bolji život u mirovini”, koja predlaže dodatnu mjesečnu isplatu mirovine kako bi se pomoglo umirovljenicima u suočavanju s inflacijom i rastućim troškovima života. Većina kantona će podržati prijedlog, objavila je javna televizija.

Inicijativu je pokrenula Švicarska federacija sindikata uz podršku lijevih stranaka. 13. mirovina isplaćivat će se iz državnog mirovinskog osiguranja, a zamišljena je kao 13. plaća koju mnogi Švicarci dobivaju.

Projekcije su, neposredno prije referenduma, predviđale podršku od 53 posto. “Socijalni pakt u našoj zemlji još uvijek funkcionira”, rekao je Pierre-Yves Maillard, predsjednik Švicarske federacije sindikata, švicarskoj javnoj televiziji, RTS.

Parlamentarni zastupnik socijaldemokrata Samuel Bendahan također je istaknuo povijesni aspekt glasanja, nazvavši ga “prekretnicom”. U svojoj analizi, Lukas Golder iz istraživačkog instituta gfs.bern rezultat je pripisao protestnim glasovima. Pitanje je izazvalo velik interes među biračima, a procjenjuje se da će izlaznost doseći 59 posto.

Maksimalna mirovina raste za 2.548 eura

Prema inicijativi za 13. mirovinsku isplatu, mjesečna mirovina će se isplaćivati 13 puta godišnje od 2026. godine. Tako će se maksimalna godišnja mirovina povećati za 2.548 eura na ukupno 33.104 eura za pojedince i za 3.822 eura na ukupno 49.854 eura za bračne parove.

Reforma je bila žestoko osporavana od strane desničarskih i centrističkih stranaka, kao i glavnih poslovnih grupacija zemlje, koje su je odbacile kao financijski neodrživu. Švicarska vlada i parlament također su se službeno protivili. Podupiratelji su tvrdili da je reforma mirovinskog sustava financijski održiva i hitno potrebna.

Desničari izgubili još jedan referendum

U zasebnom referendum o mirovinama, predviđa se da će 75 posto švicarskih birača odbiti inicijativu građana usmjerenu na postupno povećanje dobne granice za umirovljenje s 65 na 66 godina tijekom idućeg desetljeća. Prijedlog mladeži desničarske Radikalno-liberalne stranke, pod nazivom “Za siguran i održiv mirovinski”, podržale su desne stranke, ali nije uspio dobiti podršku većine birača.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.