Prati nas

Vrt

Vrtlarski stilovi

Jesu li li povišene gredice zaista ono što trebate? Provjerite!

Povišene gredice sjajne su za vrtlare koji imaju problema sa saginjanjem i klečanjem. No, uz prednosti, imaju i neke nedostatke.

Objavljeno

|

Uzdignute ili povišene gredice popularne su među hrvatskim vrtlarima. Pružaju dobru drenažu i raniji početak sezone. Idealne su za male prostore i olakšavaju održavanje, ali zahtijevaju više materijala i pažnje. Odaberite ih s obzirom na svoje potrebe i mogućnosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Uzdignute ili povišene gredice sve su popularnije i među hrvatskim vrtlarima. Ovaj koncept podrazumijeva okvir napunjen supstratom koji će sadnju izdići iznad razine okolnog tla. Pri tome okvir može biti napravljen od drveta, metala, betona, plastike ili drugih materijala. Bilo što što će držati supstrat je dovoljno dobro.

No je li povišena gredica baš ono što nedostaje vašem vrtu? To ovisi o nekoliko čimbenika koje ćemo nabrojati u nastavku ovog priloga.

Ima li vaš vrt problem s odvodnjom?

Je li tlo propusno ili se, nakon duže kiše, lokve dugo zadržavaju u vašem vrtu, a tlo je nezdravo mokro? Povišene gredice su posebno korisne kada je tlo loše drenirano. Većina biljaka preferira dobro drenirano tlo, jer višak vode znači manjak zraka u tlu. A korijen mora disati.

U proljeće će se povišene gredice brže osušiti i zagrijati od tradicionalnih gredica. To omogućava vrtlarima raniji početak sezone. Osim toga, omogućava korijenju dobar vodno-zračni režim te potiče produktivni rast biljaka i dobru rodnost. Budući da nećete hodati po povišenim gredicama, u njima će supstrat biti povoljnije strukture, rahliji.

Je li vaš vrt ograničen površinom?

Povišene gredice prilagođavaju se manjim prostorima ili područjima bez tla, terenima s neprikladnim tlom ili kontaminiranim tlima. One su efikasan način za uzgoj više povrća na manje površine. Puzave biljke poput tikvica i krastavaca mogu rasti preko rubova povišene gredice, a potpornji i vertikalne strukture omogućuju rast visokih sorti graška ili, recimo, mahuna.

Je li tradicionalan vrt dobar za vaše zdravlje?

Uzdignute ili povišene gredice pristupačnije su osobama koje imaju problem sa saginjanjem i klečanjem. Većina vrtlara smatra da su povišene gredice lakše za održavanje od tradicionalnih vrtova. Plijevljenje i berba usjeva zahtijevaju manje klečanja i saginjanja. Uz to, visina povišenih gredica može se prilagoditi prema potrebi. No što je viša, to je potrebno više supstrata i materijala za punjenje.

Supstrat u povišenim gredicama često je niže kvalitete od prirodnog tla, a i brže se isušuje. To znači da ga treba posebno pažljivo održavati, gnojiti i češće zalijevati. Troškovi materijala, izgradnje i održavanja također mogu biti prepreka korištenju povišenih gredica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.