Prati nas

Vrt

Novi početak

Pripremite se za sjetvu rajčica, sezona samo što nije počela

Ako niste pribavili sjeme sorti rajčica koje kanite uzgajati u nadolazećoj vrtlarskoj sezoni, požurite. Jer do zadnjeg proljetnog mraza, vojska presadnica treba biti spremna – jedra i zdrava!

Objavljeno

|

Savjeti za uzgoj rajčica: Sijte sjemenke rajčica na toplu prozorsku dasku od kraja veljače do kraja ožujka. LED svjetlo ili grijaća podloga mogu zamijeniti nedostatak sunčeve svjetlosti. Koristite plastične posude, kartonske kutije od jaja ili biorazgradive lončiće. Održavajte tlo lagano vlažnim, izbjegavajući preveliku vlagu. Označite posude kako biste pratili sorte. Sjemenke će klijati u 3-10 dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Rajčice (Solanum lycopersicum) su omiljena povrtna vrsta među većinom vrtlara. I ne čudi to, budući da su jednostavne za uzgoj, vrlo rodne, ali i primamljivog izgleda.

No, da biste došli do lijepe i zdrave gredice pune crvenih plodova, prvo ih morate posijati. Najčešće to činimo u zatvorenom prostoru; staklenicima, klijalištima ili na prozorskim daskama, budući da je rajčica jako osjetljiva na niske temperature. Važno je zadovoljiti potrebe mladih isklijalih biljčica u pogledu svjetlosti, vode, hranjiva i temperature.

Kada sijati u zatvorenom?

Najbolje vrijeme za sjetvu sjemenki rajčica je od kraja veljače do kraja ožujka, ovisno o regiji u kojoj ih namjeravate saditi. Pravilo je da se rajčica sije 6 do 8 tjedana prije zadnjeg mraza. Ako govorimo o kontinentalnom dijelu Hrvatske, mraz je moguć i početkom svibnja pa je u tom slučaju najbolje sijati tijekom ožujka.

Pri tome treba znati da veličina presadnice ne igra pretjerano važnu ulogu pa će desetak centimetara male i robustne presadnice do uroda posve uhvatiti korak sa sadnicama koje su se možda pretjerano izduljile uslijed manjka svjetlosti ili prerane sjetve. Uostalom, neki hrvatski vrtlari prakticiraju i izravnu sjetvu na gredice sa ili bez zaštite najlonskog tunela.

Gdje sijati u kućnim uvjetima?

Topla i svjetla prozorska daska će biti idealno mjesto za klijanje. Temperatura za klijanje rajčica trebala bi biti između 20 i 22 °C. U takvim uvjetima, prve će klice iz sjemenki izaći već za nekoliko dana.

Ako nemate svijetlu toplu prozorsku dasku, postoje alternativna rješenja: LED svjetlo za rast biljaka može pružiti spektar boja i svjetlost koji su potrebni rajčicama, a grijaća podloga može održavati korijene malih biljaka toplima tijekom hladnijih noći i potaknuti sjemenke da brže proklijaju. Sada se već u vrtnim centrima, ali i u internetskim trgovinama, mogu naručiti pravi mali kućni inkubatori za presadnice.

Kako sijati?

Možete koristiti plastične posude namijenjene sjetvi ili neke priručne posude. Mnogi vrtlari koriste kartonska kutije od jaja ili specijalne biorazgradive posude, takozvane Jiffy pots. Ako nećete pikirati rajčice, vodite računa o tome da posuda mora biti dostatna za razvoj biljaka kroz nekoliko tjedana.

Lagano utisnite supstrat u posudu za sjetvu i stavite sjemenke rajčica na vrh. Zatim prekrijte sjemenke s otprilike 0,5 cm supstrata. Ako planirate biljke pikirati i presađivati, stručnjaci savjetuju sjetvu u prozračan supstrat siromašniji solima i hranjivima. Dobro je označiti posude kako biste kasnije znali koje ste sorte rajčica posijali u koju posudu.

Zalijte kako biste potaknuli klijanje. Održavajte tlo lagano vlažnim, ali nikada mokrim. Mladi korijeni ne podnose isušivanje u ovoj fazi. Međutim, ako je tlo previše vlažno, sjemenke i korijeni mogu istrunuti. Zato je važno je pronaći ravnotežu između potpuno suhog i natopljenog tla. Da biste spriječili brzo isparavanje vode iz tla, prekrijte posude ili spremnike prozirnom folijom ili plastičnim ili staklenim poklopcem. Ovo smanjuje potrebu za zalijevanjem i olakšava klijanje sadnica i oslobađanje klice iz sjemene ljuske ili lupine.

U idealnim uvjetima, sjemenke će proklijati u periodu od tri do deset dana, ovisno o sorti. Uskoro će male biljčice biti spremne za presađivanje u hranjivima bogatiji supstrat.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.