Prati nas

Mozaik

Imovina

Kako se upisati u zajedničku stečevinu iz izvanbračne zajednice?

Važno je znati što zakon smatra izvanbračnom zajednicom i imati pravu dokumentaciju.

Objavljeno

|

Kako zaštititi vlasnička prava na nekretninu u slučaju sporova oko suvlasništva, poput situacije C.M. iz Splita, te koji su pravni koraci dostupni u takvim situacijama? Što poduzeti kada suvlasnik zabrani pristup nekretnini i tvrdi da imate manji udio u vlasništvu? Kako ostvariti prava na vlasnički dio stana, posebno ako postoji prijetnja pravnim postupcima od strane drugog suvlasnika? Kako ostvariti prava na suvlasnički dio stana u slučaju spora i odbijanja pristupa, te koje su opcije dostupne, uključujući mogućnost diobe suvlasništva ili sudsku prodaju, prema savjetu pravnika Sindikata umirovljenika Hrvatske?
ilustracija: S. Bura/mj

Kako se upisati u zajedničku stečevinu, ako se radi o izvanbračnoj zajednici? To je pitanje Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) postavila jedna umirovljenica.

“Živim u izvanbračnoj zajednici u stanu koji je upisan na supruga. Imam njegovu pisanu izjavu u kojoj priznaje da sam vlasnica polovice stana. Ja bih se željela upisati u vlasnički list i poslije oporučno ostaviti to nasljednicima. Što moram učiniti da se uknjižim?”, točne su riječi iz pisma A.B. iz Popovače.

Što o svemu kaže zakon? “Ako živite u izvanbračnoj zajednici sukladno propisima Obiteljskog zakona, i ako se radi o zajedničkoj imovini stečenoj za vrijeme trajanja te zajednice, tada su vaša prava jednaka pravima bračnih drugova u pogledu bračne stečevine”, odgovaraju pravnici SUH-a.

Sukladno tome A. B. ima mogućnost da joj izvanbračni suprug prizna pravo suvlasništva ugovorom ili posebnom izjavom koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika. “Provjerite je li izjava o kojoj pišete odgovara takvim uvjetima”, odgovaraju iz Savjetovališta pa navode da prijedlog za uknjižbu suvlasništva u zemljišnoj knjizi partneri moraju zajednički podnijeti zemljišnoknjižnom sudu i priložiti tu izjavu.

“Podsjećamo da je sukladno Obiteljskom zakonu izvanbračna zajednica – zajednica života neoženjenog muškarca i neudate žene, koja je trajala najmanje 3 godine (ili manje ako je u njoj rođeno zajedničko dijete)”, zaključuju pravnici SUH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.