Prati nas

Vijesti

Njemačka

Koliku satnicu morate imati za dobru njemačku penziju

Zakonska mirovina je ograničena. To znači: Od primanja od 6.000 eura nema povećanja i, bez obzira na veću zaradu, ona na zapadu iznosi 3.077 eura, a na istoku 3.032 eura. Ako zarađujete više od 22 eura po satu, možete biti sretni. Jer s takvom satnicom mirovina će vam u starosti biti vrlo solidna.

Objavljeno

|

Koliku mirovinu imaju gastarbajteri?
ilustracija: S. Bura/mj

Želite li živjeti s dobrom mirovinom u starosti? To je definitivno moguće. Međutim, da biste to postigli, morate imati dobru satnicu u Njemačkoj. Svatko tko je dobro plaćen tijekom svog radnog vijeka može očekivati da će u starosti biti u dobrom financijskom položaju. No, kolika zapravo mora biti visoka satnica?

Bruto satnica za radni tjedan od 37,7 sati prema posljednjim izračunima ne smije pasti ispod 21,19 eura, pišu njemački mediji, a prenosi Fenix magazin.

Ako ostvarujete ovaj iznos tijekom godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plaći od 41.541 eura. S takvim primanjima, na sadašnjoj razini mirovine, nakon 45 godina rada dobili biste mirovinu od oko 1.538,55 eura. Prema tome, mirovina od 1.538 eura dovoljna je da se može dobro živjeti u starosti, navode njemački mediji.

Zakonska mirovina je ograničena. To znači: Od primanja od 6.000 eura nema povećanja i, bez obzira na veću zaradu, ona na zapadu iznosi 3.077 eura, a na istoku 3.032 eura. Ako zarađujete više od 22 eura po satu, možete biti sretni. Jer s takvom satnicom mirovina će vam u starosti biti vrlo solidna.

Međutim, situacija je drugačija za ljude koji trenutno primaju minimalnu satnicu od nešto više od 12 eura. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa, dobit će skromnu mirovinu od 871,20 eura – prilično malo, pišu njemački mediji. To mišljenje dijeli i Njemačko mirovinsko osiguranje. Prema tome, smatra se da svim ljudima u Njemačkoj koji primaju bruto mirovinu manju od 1.200 eura prijeti rizik od siromaštva.

Visina mirovine ovisi o tome kada idete u mirovinu

Ako ste razočarani pogledom na svoju buduću mirovinu, možemo vas malo razuvjeriti. Navedene brojke su samo smjernice koje su određene na temelju standardnih pretpostavki. Oni stoga ne odražavaju točno stvarnost. Uostalom, niti jedna osoba na ovom svijetu nema istu satnicu tijekom svog života.

Osim toga, satnica se redovito povećava. Samo zbog toga vaša će mirovina biti nešto veća. Osim toga, o vašoj budućoj mirovini ne ovisi samo iznos plaće po satu, već i dob za odlazak u mirovinu. Ako radite do kraja radnog vijeka (45 godina ukupno), dobit ćete naravno i punu mirovinu.

Mirovina manja od 1.000 eura: svaka treća žena ugrožena

Za milijune žena odlazak u mirovinu vjerojatno će biti sve samo ne opušten. Svaka treća žena koja radi na puno radno vrijeme ima mirovinu manju od 1.000 eura. Prema tome, oko 2,7 milijuna žena ima nisku mirovinu. S ukupno 7,1 milijuna zaposlenih s punim radnim vremenom, to odgovara udjelu od oko 38 posto.

Da bi ostvarili mjesečnu mirovinu od 1.000 eura, zaposleni s punim radnim vremenom moraju zarađivati 2.844 eura bruto mjesečno tijekom 40 godina. Onaj tko želi primati nešto veću mirovinu od 1.200 eura mora 40 godina primati mjesečnu plaću od 3.413 eura, piše Fenix magazin.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.