Prati nas

Vijesti

Gastarbajteri

Hrvati imigranti će i bez znanja jezika voziti autobuse u Limburgu

Iz prijevozničke tvrtke poručili su da će pomoći hrvatskim vozačima da se što bolje uklope. U prvo vrijeme će se služiti engleskim jezikom, no pohađat će i tečajeve nizozemskog.

Objavljeno

|

Hrvatski vozači autobusa u Nizozemskoj
foto: marco simola/Scopio

Nizozemska pokrajina Limburg namjerava dati Arrivi dopuštenje da za upravljače regionalnih autobusa stavi hrvatske vozače koji ne govore nizozemski jezik. Iako ova pokrajina ima uvjet da svaki vozač autobusa “razumije i govori nizozemski jezik”, javnom će prijevozniku vjerojatno biti dopušteno privremeno odstupiti od ove politike.

Regionalna prijevoznička tvrtka bori se s nedostatkom osoblja, što je rezultiralo otkazivanjem autobusnih linija. Kako bi se nosili s tim, Arriva želi pokrenuti pilot-projekt u kojem će zaposliti tri ili četiri vozača iz Hrvatske koji će raditi na autobusnim linijama u Venlu i okolici.

“Pokrajina Limburg namjerava pristati na ovo predloženo privremeno rješenje”, rekao je glasnogovornik pokrajinske vlade Jasper Kuntzelaers. Ukazao je na “dugotrajne izazove za Arrivu da privuče dovoljno osoblja” i posljedice nedostatka osoblja. “Pokrajina Limburg vjeruje da je važno da putnici budu suočeni sa što je manje moguće otkazanih linija.”

Ako Limburg doista pristane na ovaj pilot-projekt, uvjetovat će da dotični vozači pohađaju tečaj nizozemskog. I za njih moraju vrijediti postojeći kolektivni ugovori o radu kao i za druge vozače Arrive, prenosi NL Times.

Iz prijevozničke tvrtke poručili su da će pomoći hrvatskim vozačima da se što prije uklope u tvrtku. “U međuvremenu nastavljamo neumorno raditi na obuci i zapošljavanju novih kolega, s ciljem da ih zaposlimo za stalno”, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Naime, više od 50 osoba trenutno se školuje za vozače autobusa u regionalnom prijevozniku. U Arrivi očekuju da će potrebnu vozačku dozvolu dobiti za tri mjeseca

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.