Prati nas

Stil i ljepota

(ne)važnost mode

Modne pogreške zbog kojih nakon 50 izgledate starije nego što jeste

Lijepo odijevanje donosi nam, nepobitno je, dobar osjećaj bez obzira na godine. Tijekom života prolazimo razne modne faze, a nakon 50. nastupa nova faza u kojoj trebamo izbjegavati odabire koji nas čine starijima od naših godina. Saznajte stoga koje su najčešće modne pogreške.

Objavljeno

|

Modna evolucija žene: od hrabrog eksperimentiranja u mladosti do suptilnog balansa stila i udobnosti u zrelijim godinama. Otkrijte savjete modne stilistice Shane Watson za besprijekoran izgled kroz sva životna doba.
ilustracija: S. Bura/mj

Modna novinarka Shane Watson za DailyMail piše o četiri modna doba kroz koja prolazimo tijekom života, počevši od tinejdžerskih godina kad kažemo: “Ovo mi se baš sviđa, nosit ću i nije me briga kako to izgleda na meni.”

Druga dob je u stilu: “Ovo mi je lijepo, ali, bih li to trebala nositi?” Tijekom ove faze otkrivamo jesmo li previše podlegli trendovima ili samo želimo izgledati savršeno. Ili drugim riječima, pronalazimo se. To je najduža modna faza i uvijek više naginjemo na jednu stranu dok na kraju ne pronađemo ono u čemu izgledamo dobro, a u čemu se istodobno i najbolje osjećamo.

Treća faza je: “Izgleda li moja stražnjica prevelika u ovome?” Nije da ranije niste razmišljali o tome, ali sada ovo postaje naše najvažnije razmatranje. Onda dolaze i pitanja je li nam još nešto veliko i izgledaju li nam noge u tom (ne)skladu kraće. I dalje nam je stalo do mode, ali nam je ipak važnije pristaje li to našoj građi i kilogramima, ako se nakupio koji viška.

I konačno, tu je četvrta faza – ona u kojoj se nalazimo sada, nakon 50. godine života. Prioritet nam je samo jedan – da ne izgledamo starije, već što mlađe. U ovoj smo fazi još uvijek modno osviješteni, svjesni svog tijela, još nas procjenjuju. Podložni smo dakako i neobičnoj i ludoj kupnji, ali sve počinje pokušajem da ne izgledamo kao da smo u godinama koje imamo ili starije.

Tajna kako ne izgledati starije ne leži u kupnji gomile nove odjeće i modnih dodataka, savjetuje ova modna stilistica, već u tome da se upoznamo sa modnim zamkama koje se lako mogu izbjeći.

Nepotrebna, iznošena odjeća

Riješite se stare odjeće koja je dala svoje. Staro i iznošeno čini nas još starijima, ne samo kad je vanjski izgled u pitanju, već i naš unutarnji osjećaj. Red u ormaru je ljekovit.

Ne crnoj odjeći, odlučite se za boje

Možda ste vidjeli fotografiju glumice Helen Mirren (78) u ružičastoj haljini, zatvorenu na vratu. Izgledala je fenomenalno, a morate priznati da bi u crnoj izgledala predvidljivo. Snažna boja i hrabar kroj pobjeđuju samozatajne opcije. K tome je glumica lijepo, ali hrabro zagladila kosu unatrag, nosila velike naušnice i stavila ruž u nijansi haljine. Izgledala je kao da joj je 78, ali i 58. U tome i jest poanta – hrabro damski!

Stilistica je potom ispričala da je bila na večeri s više žena koje su mahom nosile crnu svečaniju odjeću, osim jedne 70-godišnjakinje koja je nosila ružičastu vesticu u kojoj je izgledala blistavo čak i među ženama kojima bi mogla biti majka. “Slijedila sam njezin primjer i kupila si sličan kardigan u zelenoj boji. Obožavam ga”, otkrila je Shane Watson.

Ne budite prestrogo dotjerani

Sivi ili tamnoplavi sako u kombinaciji s bijelom košuljom i ravnim trapericama izgleda sjajno na vašoj kćeri od dvadeset i nešto godina, no vi biste u tome mogli izgledati pomalo dosadno.

Strogo odijevanje da se izgleda “uspješno i bogato” nije prijatelj starijih žena, čak ni onih bogatih! Umjesto toga, nosite crvenu prugastu košulju; oko vrata vežite svilenu trokut maramu s uzorkom. S uzorkom leoparda i zmijskim uzorkom je lako pogriješiti, ali u ovim godinama, modni dodaci (marame, cipele) s ovim printom su pun pogodak.

Nosite i široke traperice, ne budite stalno u strogom kroju. Izvadite veće naušnice. I zaboravite na diskretne, sitne uzorke – obavezno nosite one jače, upadljive kao što su cvjetni print u jarkim bojama (bez blijedo pastelnih). Birajte i jače pruge, velike točke na haljini koja tako neće izgledati kao da ste prestari za nju. Bljesak boje će učiniti više za vaš ten nego bilo koja anti-age krema protiv bora.

Ne preskačite feniranje u salonu

Dvije najčešće zamke starenja su: previše uredna frizura i previše neuredna frizura. Doduše, ovo je nezgodno područje, ali sjajna, dobro obojena i njegovana kosa temelj je dobrog izgleda za vaše godine i morate joj posvetiti otprilike 80 posto više vremena nego prije 20 godina.

Prirodni izgled koji ste nosili u tridesetima je neuredan u pedesetima i upravo otrcan kad imate 60. Feniranje je spas, ne preskačite ga. I, ne fenirajte se dosadno, već mladenački, pomalo neuredno, a da opet izgleda dotjerano.

Ne odjeći bez rukava

Često ćete pronaći zgodnu i lepršavu haljinu, ali bez rukava. Možda ćete je čak i isprobati, nadajući se nekom čudu ili razmišljajući o tome da je nosite uz sako, ali – tu stanite! Ako niste spremni pokazati ruke, nemojte kupovati ništa bez rukava jer su ruke na vrhu ove ljestvice!

Ako pak imate baš lijepe ruke sve do ramena, to se računa kao iznimna prednost za vašu dob i trebali biste ih pokazivati kad god možete!

Pazite na donje rublje

Osvježite svoju ladicu s donjim rubljem ili, drugim riječima, razvrstajte grudnjake i gaćice te ostavite prostora samo za nevidljive. Nosite bešavne gaćice, a ako su vam grudnjaci još lijepi, ali vam se urezuju, proširite ih dodatnim redom kopčica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.