Prati nas

Mozaik

Pravo

Mora li poslodavac isplatiti otpremninu radniku koji ide u mirovinu

Otpremnina pri umirovljenju je svojevrsna zahvalnost za minuli rad, no isplaćuje se samo pod određenim uvjetima.

Objavljeno

|

Kada umirovljenik ima pravo na otpremninu?
ilustracija: S. Bura/mj

“Mora li poslodavac isplatiti radniku otpremninu u trenutku odlaska u starosnu mirovinu?” na ovo zanimljivo pitanje odgovarala je pravnica Marta Šimrak Lukavski u programu Hrvatskog katoličkog radija.

Prema Zakonu o radu radnik koji odlazi u mirovinu nema pravo na isplatu otpremnine, no postoje i slučajevi kada se ona mora isplatiti, odgovorila je pravnica. Njen cjeloviti odgovor prenosimo u nastavku.

“Otpremnina se obično isplaćuje radniku u slučaju prestanka radnog odnosa zbog poslodavčeve odluke, poput otkaza ili smanjenja broja zaposlenih, te slučajeva prekida radnog odnosa koji nisu povezani s odlaskom u mirovinu”, kaže Šimrak Lukavski.

“Međutim, postoje određene situacije u kojima radniku koji odlazi u mirovinu može biti isplaćena otpremnina, ali to ovisi o pravilima i uvjetima propisanim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili internim pravilima poslodavca. Na primjer, pojedini kolektivni ugovori ili pravilnici o radu poslodavaca mogu sadržavati odredbe prema kojima radnik koji odlazi u mirovinu može dobiti otpremninu kao dio socijalnog programa ili beneficija koje dodjeljuje poslodavac.”

“Uglavnom, Zakon o radu ne propisuje obvezu isplate otpremnine radniku koji odlazi u mirovinu, međutim moguće da isto propisuje kolektivni ugovor ili pravilnik o radu koji obvezuje poslodavac, ali poslodavac i neovisno o navedenim pravnim propisima može odlučiti isplatiti otpremninu radniku koji odlazi u mirovinu kao oblik zahvalnosti za minuli rad”, zaključuje pravnica uz savjet da slušatelju koji je postavio naslovno pitanje da sa svojim poslodavcem provjeri postoji li u konkretnom slučaju pravo radnika na otpremninu kod odlaska u mirovinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.