Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Nakon besplatne žičare, Tomašević najavio i besplatan prijevoz za 65+ Zagrepčane

Za besplatan prijevoz bit će potrebno izvaditi besplatan ZET pokaz, što će biti moguće napraviti od 15. travnja.

Objavljeno

|

Aplikacija za plaćanje karte u tramvajima
Tomislav Tomašević (foto: zagreb.hr)

Građani Zagreba stariji od 65 godina imat će od 1. lipnja besplatan prijevoz ZET-om, objavio je Grad Zagreb. “Jedna od najpopularnijih socijalnih mjera u Zagrebu već dugi niz godina su subvencije ZET prijevoza umirovljenicima, kao važna mjera koja našim sugrađanima olakšava mobilnost i smanjuje troškove života”, objavio je Grad.

“Podsjećamo da je ova gradska uprava Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem prošle godine podigla cenzus za ostvarivanje prava na besplatni pokaz osobama starijim od 65 godina na 560 eura, čime je to pravo prošireno za preko 20.000 sugrađana”, stoji u objavi.

Ovom će odlukom o besplatnom ZET prijevozu za osobe iznad 65 godina biti obuhvaćeno oko 159.000 ljudi koji žive u Zagrebu, što je usporedivo s ukupnim brojem stanovnika grada Splita, kažu iz Grada Zagreba.

“Za njih ćemo omogućiti besplatan javni prijevoz onako kako su to napravili već mnogi drugi europski glavni gradovi. Takva je situacija u Lisabonu, takvu mjeru imaju i u Madridu, Ljubljani, Pragu, Budimpešti. I tim europskim gradovima priključit će se i grad Zagreb”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

“U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, ove godine kreće izgradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. Također, od svibnja ove godine, vožnja sljemenskom žičarom bit će besplatna za Zagrepčane i Zagrepčanke”, dodao je gradonačelnik Tomašević. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.