Prati nas

Vijesti

Novalić: Novac za izvanredno povećanje penzija u FBiH je potrošen

‘Može se izvanredno usklađivanje mirovina raditi i sa transferom novca iz osnovnog budžeta na podračun PIO, ali sada imamo i deficit nakon dugo godina’, upozorava Novalić.

Objavljeno

|

Kako će povećanje mirovina u Srbiji utjecati na relativni položaj umirovljenika u usporedbi s drugim zemljama u regiji, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske?
ilustracija: S. Bura/mj

Javnost se pita kako je moguće da su početkom ove godine, uz rekordni proračun Federacije BiH od blizu 7,5 milijardi KM, mirovine povećane za bijednih pet posto, a početkom prošle godine za 11,1 posto, piše Faktor.ba.

Naime, umirovljenike u FBiH u travnju očekuje još mizernije povećanje od jedan do dva posto, dok su prošlogodišnje travanjske mirovine povećane za 5,15 posto.

“Očito su problemi nastali, a da nitko u sadašnjoj vlasti ne zna uzroke. Ako bismo htjeli ukratko objasniti razloge ovog ‘posrtanja’, odgovor leži u dvije stvari: padu BDP-a sa 3,9 posto u 2022., kada je moja vlada bila na vlasti, na 1,8 posto u 2023., kada je preuzela nametnuta vlada”, objašnjava Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH,

“Visina mirovina u skladu sa članom 79. Zakona o PIO-u nalaže redovno usklađivanje mirovina prema rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Tu leži prvi razlog pada povećanja mirovina u odnosu na vrijeme kada sam ja vodio Vladu FBiH. I ovo nedovoljno povećanje od pet postotaka “napuhuje” još visoka inflacija kroz indeks potrošačkih cijena”, analizira Novalić.

“Ali za prve okolnosti u Zakonu o PIO-u postoji član 82. koji predviđa izvanredno povećanje mirovina jer to stanje u kome se nalaze umirovljenici zahtijeva u idućim godinama konstantan realan rast mirovina” nastavlja.

“Ali da biste izvanredno povećali mirovine, morate imati suficit podračuna PIO. A upravo je taj suficit koji je na podračunu PIO ostavljen u visini 71,5 miliona KM, prošle godine potrošen u druge svrhe što je protivno članu 125. i članu 130. Zakona o PIO-u”, dodaje bivši premijer FBiH.

Novalić je kazao kako je na to ukazivao: “Dakle, potrošena su sredstva za izvanredno povećanje mirovina i njega sada može biti, ali u minimalnoj visini tj. koliko se “nabere” suficita u prihodima od početka godine do trenutka donošenja odluke o izvanrednom povećanju koja može biti donesena na pola godine ili čak kasnije. Ali to se mnogo komfornije radi sa ostvarenim suficitom iz prošle godine.”

“Može se izvanredno usklađivanje mirovina raditi i sa transferom novca iz osnovnog budžeta na podračun PIO, ali sada imamo i deficit nakon dugo godina”, upozorava Novalić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.