Prati nas

Vijesti

Standard

Objavljene nove cijene plina, vrijedit će do kraja rujna ove godine

Promjena cijene neće biti jednaka u cijeloj Hrvatskoj i ona ovisi o distribucijskom području. Ipak, objavljen je uski raspon unutar kojeg će se promjena cijene kretati.

Objavljeno

|

Pojeftinjuje plin!
foto: PublicDomainPictures/ Pixabay

Upravno vijeće Hrvatske energetska regulatorna agencija (Hera) utvrdilo je nove cijene plina za kućanstva koje će vrijediti do kraja rujna 2024. godine.

“Primjenom odgovarajuće formule iz Metodologije, a prema podacima s TTF tržišta, trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna 2024. iznosi 0,0264 eura po kilovatsatu (eura/kWh) odnosno 26,40 eura po megavatsatu (eura/MWh), što predstavlja smanjenje od 44,5 posto u odnosu na trošak nabave plina koji je do 31. ožujka 2024. iznosio 47,60 eura/MWh”, kažu iz Here.

Pojeftinjenje neće biti isto za sve

“To predstavlja smanjenje od 5,2 posto uzevši u obzir subvenciju Vlade Republike Hrvatske od 19,90 eura/MWh koja se primjenjuje do 31. ožujka 2024. godine”, navode iz Here i dodaju da trošak distribucije ostaje nepromijenjen.

Konkretno, od 1. travnja će prosječna krajnja cijena (s PDV-om od pet posto) iznositi 42,96 eura/MWh, što je za 2,36 eura ili 5,2 posto manje u odnosu na cijenu koja vrijedi do kraja ožujka. Preciznije, prosječna cijena plina za kućanstva ovisno o distribucijskom području (njih 33) od početka travnja biti niža od 4,4 do 5,6 posto.

Primjerice na najvećem distribucijskom području Zagreba, gdje je opskrbljivač u javnoj usluzi Gradska plinara Zagreb – Opskrba, krajnja cijena plina za kućanstva bi od početka travnja u prosjeku trebala biti niža za pet posto.

Hera, nove cijene plina od travnja do kraja rujna 2024.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.