Prati nas

Vrt

Proljetnice

Ovo su razlozi zbog kojih narcisi slabo cvatu, otklonite ih

Grmovi narcisa bi trebali iz godine u godinu biti sve jači i jači, no vrtlarima koji ne razumiju potrebe lukovičastog bilja ovo pokatkad ne polazi za rukom.

Objavljeno

|

Narcisi cvatući označavaju dolazak proljeća! No, kako iz godine u godinu poboljšati njihovo cvjetanje? Priprema tla, pravilna sadnja i održavanje ključni su faktori. Pročitajte kako ojačati lukovice i uživati u predivnim cvjetovima.
foto: Rena/Unsplash

Kada procvatu narcisi, proljeće službeno može početi! No, ipak, neki se vrtlari žale da im narcisi iz godine u godinu sve slabije cvjetaju. Kako opisuju situaciju, prve dvije do tri godine pokazuju raskošan cvat, a u godinama koje slijede, unatoč bujnom lišću, mirisnih cvjetova je sve manje i manje.

Ovo stanje može biti uzrokovano lošim uvjetima uzgoja ili štetnicima i bolestima. Rješavanje problema, dakako, ovisi o uzroku. U nastavku priloga pročitajte što možete učiniti da bi vam narcisi iz godine u godinu bili sve bolji i bolji.

Na što pripaziti kod sadnje?

Uvijek dobro pripremite tlo prije sadnje. Narcisi ne vole zbijena i loše drenirana tla. Obavezno dodajte umjerenu količinu mineralnog gnojiva.

Odaberite kvalitetne lukovice. Dubina sadnje neka bude dvije do tri visine lukovice. Ako ih sadite u travnjak, neka to budu obični pjesnikovi narcisi (Narcissus poeticus) ili sorte kojima pogoduju takvi uvjeti kao što su Peeping Tom, Fortune ili February Gold.

S obzirom da lukovice trebaju ostati godinama na istom mjestu, nemojte ih saditi u blizini grmova koji će se širiti ili pored stabala koja će ih natkriti i s njima se boriti za sunce, vodu i hranjiva.

Što učiniti prije, za vrijeme i nakon cvatnje?

Cvjetove treba ukloniti čim latice povenu kako se biljka ne bi iscrpljivala na proizvodnju sjemena. Nemojte vezati lišće u čvor kako to rade neki vrtlari. Povezano lišće jest urednije, no lisnim plohama je nužna svjetlost kako bi biljka u lukovicu pohranila dovoljno hranjivih tvari koje će joj dati energiju za cvatnju u idućoj sezoni.

Narcisi su otporni, ali za suše ih treba zalijevati. Suša može natjerati narcise da prerano odbace nadzemni dio. Biljka treba vodu sve dok joj list ne krene prirodno venuti i sušiti se. Poboljšajte suho tlo malčiranjem oko lukovica rano u proljeće. Neka to bude organski malč.

foto: MabelAmber/Pixabay

Prihranite lukovice čim biljka izbije na površinu u proljeće. Raspite mineralno gnojivo ujednačenog NPK sastava. Nakon cvjetanja, ovo vrijedi naročito za lukovice uzgojene u posudama, primijenite tekuće gnojivo s visokim udjelom kalija. Možete koristiti tekuće gnojivo za rajčice. Prihranjujte svaka dva tjedna sve dok lukovice ne dozriju, a nadzemni dio biljke krene venuti i sahnuti.

Što s narcisima koji ne cvatu?

Ako prevelika i pregusta skupina narcisa ne cvjeta, podignite ih kada lišće odumre. Poboljšajte tlo organskom tvari i malom količinom univerzalnog mineralnog gnojiva pa ponovo posadite lukovice tako da između svake ostane razmak od 5-7,5 cm.

Ako sumnjate na prisutnost narcisove mušice, izvadite lukovice i pregledajte ih. Sve zaražene lukovice u kojima pronađete ličinke – uništite.

Ukratko

Da bi obnovila rezerve energije i nužnih tvari za tjeranje pupova u idućoj sezoni, biljci je nužno lišće koje će imati dovoljno hranjiva, vode i svjetlosti. Uskraćivanje bilo kojeg čimbenika vodi ka mršavim lukovicama koje neće imati dovoljno snage za zametanje i tjeranje cvijeta. Posebno se to odnosi na lukovice kojima se prerano pokosi nadzemni dio pa ne uspiju “povući” ni hranjiva koja su akumulirana u listu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.