Prati nas

Show

Sjajan život

Preminula modna ikona Iris Apfel (102). ‘Više je više, a manje je dosadno!’

Iris Apfel, njujorška društvena matrona i dizajnerica interijera, preminula je u petak u svom domu u Palm Beachu. Imala je 102 godine. Svijet je oduševljavala boemskim stilom, miješanjem hipijevskih i elemenata visoke mode. Ljepotu je tražila na buvljacima i uživala je u kontradikcijama.

Objavljeno

|

Preminula je Iris Apfel. Nazivali su je "šarenom modnom pticom". Pratilo ju je dva milijuna ljudi na društvenim mrežama.
Iris Apfel (foto: Zenni)

Preminula je legendarna Iris Apfel, potvrđeno je na njenom Instagram profilu. Modna ikona je imala 102 godine. Njezin zaštitni znak bile su sijeda kosa, velike, okrugle naočale, ekstravagantne odjevne kombinacije, jarke boje i brojni modni dodaci, zbog čega su je zvali i “šarenom modnom pticom”. Sebe je u šali zvala “gerijatrijskom starletom”. Na društvenim mrežama ju je pratilo dva milijuna ljudi.

Rođena je kao Iris Barrel u Queensu u New York, 1921. Prvu je kupovinu obavila kad joj je bilo jedanaest godina. Majka joj je dala 25 dolara za haljinu za Uskrs, a ona je uspjela kupiti divnu haljinu, i uz nju još i cipele. Sebe je opisivala kao “najstariju živuću tinejdžericu, a mrzila je uzrečicu “manje je više”. Uvijek je govorila: “Više je više, a manje je naprosto – dosadno”, govorila je.

Ova rođena Njujorcanka po zanimanju bila je dizajnerica interijera, a u intervjuima je često isticala: “Idem kroz život punim plućima, jako sam strastvena u onome što radim. Ulažem svoje srce i dušu. Radim dok više ne mogu, a potom se ponovo vratim i opet radim.”

“Ni previše dobrog ukusa nije dobro”

„Moja filozofija jest da ništa u životu nije besplatno. Kada sam to shvatila, odrasla sam. Sve ima cijenu; ako nije novac, onda je to vrijeme, iskustvo, ljubav ili bilo što. Ali ne možete nešto dobiti za ništa“, izjavila je Apfel za New York Times.

O previše uređenim i studiozno planiram interijerima je kazala: “Mislim da je to užasno. Zapravo, ako ste ozbiljna osoba, onda je dobro da imate ozbiljnu kuću. Ali sebe ne doživljavam ozbiljnom, volim se zabavljati. Mislim da je dobro pomalo griješiti. Kako je rekla Diana Vreeland – previše dobrog ukusa nije dobro.”

Iris Apfel (screenshot: Magnum/Youtube)

U svojim zrelijim godinama bila je model za lutku Barbie, nešto što u mladosti nije mogla niti zamisliti, a o njoj je dokumentarac snimio Albert Maysles. Radila je gotovo do posljednjeg dana, a kad je slavila 100. rođendan, kazala je: “Što možete sa sto godina osim sjediti? Ne igram bridž i ne igram golf. Obožavam raditi i stvarno uživam u tome što radim.”

Među projektima koje je radila nakon što je napunila sto godina bile su odjevne kolekcije za H&M i za Ciáte London, u koje je unijela svoje prepoznatljivo šarenilo te kolekcija okvira za naočale za globalni optičarski brand Zenni. Više o Iris Apfel potražite ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.