Prati nas

Vijesti

Standard

Stiže li 13. mirovina u BiH? Vrlo su mali izgledi za to

Predsjedništvo podržava povećanje mirovina. Čak i uz najavljenih 6-7 posto usklađivanja, to neće riješiti problem inflacije i visokih troškova. Jednokratna novčana pomoć nije dugoročno rješenje, sugerira Kožul.

Objavljeno

|

Savez umirovljenika FBiH traži poboljšanje položaja. Iako su tražili 13. mirovinu, Vlada FBiH nije raspoložena za to. Njihov stav je jednoglasan - potrebno je trajno povećanje mirovina, ne samo jednokratna pomoć. Prosječna mirovina je daleko ispod prosječne plaće, a troškovi života rastu. Mijenjanje zakona o MIO ključno je za rješavanje problema.
ilustracija: S. Bura/mj

Predstavnici Saveza udruga umirovljenika FBiH najvjerojatnije će 14. ožujka, kako doznaje Avaz, imati sastanak s kolegijem federalne Vlade. Tada bi se konačno trebalo doznati koja su moguća rješenja za poboljšanje teškog položaja većine umirovljeničke populacije.

Iako su prije dva mjeseca zatražili isplatu famozne 13. mirovine, u iznosu od 327 eura(640 KM), a za što bi bilo potrebno oko 137 milijuna eura, sudeći prema dosadašnjim informacijama, ali i financijskim pokazateljima, u Vladi FBiH za to nema raspoloženja.

Jedinstven stav

Međutim, ni u Savezu ne postoji jedinstven stav o tome. Prema riječima Ive Kožula, predsjednika Saveza udruga umirovljenika FBiH, bilo kakva jednokratna novčana pomoć, računajući i 13. mirovinu, neće popraviti njihov položaj.

Oglas

“Naše Predsjedništvo ima stajalište da je potrebno povećati iznos mirovina. Istina, dobili smo uvećanje od pet posto, a po osnovi redovitog usklađivanja koje bi u konačnici, računamo, trebalo biti između šest i sedam posto, međutim, ni ti iznosi neće popraviti našu tešku situaciju s obzirom na inflaciju i visoke cijene. Pogotovo se to neće dogoditi eventualnom isplatom jednokratne novčane pomoći, ma kako se zvala, jer kada se to potroši, pitanje je što idućeg mjeseca”, rekao je Kožul.

Mijenjati zakon

Ustvrdio je da je umirovljenička populacija 20 godina zapostavljena jer je, naveo je, prosječna plaća gotovo dva puta viša od prosječne mirovine.

“Prije nesretnog rata to je bilo 85 posto od plaće. Jasno nam je da ne možemo imati toliko, ali se mora iznaći rješenje za uvećanje mirovina. Budući da izvanredno usklađivanje neće biti moguće u ovoj godini, potrebno je mijenjati Zakon o MIO jer je manjkav, očito. I sve je, zapravo, sada do Vlade FBiH”, naveo je Kožul.

Životni troškovi

Predstavnici umirovljenika na nedavnom su sastanku s resornim ministrom Adnanom Delićem i ravnateljem Zavoda MIO Halilom Subašićem istaknuli konkretne primjere neadekvatnih mirovina većine umirovljenika u odnosu na troškove života.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.