Prati nas

Vrt

Pahulje u proljeće

Što učiniti u vrtu kad ga pokrije kasni proljetni snijeg

U proljetno jutro puno snijega prvo što trebate učiniti je provjeriti ima li polomljenih grana te jesu li oštećeni plastenici i klijališta.

Objavljeno

|

Snijeg u proljeće. Što učiniti u vrtu?
ilustracija: S. Bura/mj

“Svako proljeće kad mi se otvori magnolija, pokrije ju snijeg”, kaže naša čitateljica Marija iz Like. Ako izostane smrzavica, izostat će i oštećenje cvjetova. Ali ako krenu minusi, lijepe ružičaste latice poprimit će ružnu smeđu boju.

Vrijeme, još uvijek, ne možemo kontrolirati, a blagi proljetni snijeg upravo je pao prošle noći u velikom dijelu Hrvatske. Što učiniti kad se to dogodi?

Otresite snijeg s granja

Otresite snijeg s grana drveća i grmlja, zimzelenih biljka i živica. Težak mokar snijeg može previše opteretiti grane i uzrokovati njihovo pucanje. Osim toga, uklonite oštećeni rast, uključujući suhe listove i oštećene dijelove biljaka, kako biste potaknuli novi rast.

Ne hodajte po travnjaku

Ako proljetni snijeg prate mrazovi i smrzavice, ne hodajte po travnjaku. Oštetit ćete travu, ali i strukturu tek probuđenog tla.

Provjerite drenažu u loncima s biljem

Za sukulente i drugo bilje koje dobro uspijeva u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, višak vode može biti poguban. Osim što ćete im osigurati kvalitetan ocjedit supstrat, provjerite jesu li rupe na dnu posude začepljene kako se korijen ne bi ugušio nakon što se snijeg počne topiti. Također, maknite tanjure, ako ih držite ispod posuda, kako se u njima ne bi zadržavala voda.

Uklonite polomljene grane

Ako je snijeg polomio grane na drveću i grmlju, odrežite ih otprilike centimetar od debla. Rez neka bude “nakoso” kako se na njemu ne bi zadržavala voda. Polomljene grane koje ostanu visjeti na drvetu, mogu dodatno oštetiti biljku.

Neke biljke ostavite pod snijegom

Snijeg, sam po sebi, ne bi trebao našteti proljetnicama i trajnicama, osim ako ga ne prati smrzavica koja će zalediti otopljeni snijeg i tako oštetiti mlade izboje i latice. Dakako, snijeg može povaljati narcise i drugo nježnije bilje, no neće ga trajno uništiti.

Provjerite klijališta i plastenike

Ako uzgajate bilje pod staklom ili najlonom, provjerite da uslijed težine snijega nije došlo do oštećenja same konstrukcije. Uklonite snijeg kako bi biljke dobile dovoljno svjetlosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.