Prati nas

Vijesti

Rast ili pad?

Umirovljenici zajedno: Plenković je najavio smanjenje mirovina

Nije slučajno da Plenković veće plaće izražava nominalno a povećanje mirovina u postotku, misle u političkoj platformi Umirovljenici zajedno.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Govoreći na XX. Općem saboru Hrvatske demokratske zajednice, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će, osvoji li još jedan mandat, povećati mirovine te da će prosječna plaća biti 1.600 eura.

“Obećavali smo u našim mandatima da će mirovine rasti od 10 do 15 posto, a one su u prosjeku narasle 60 posto do sada. Učinit ćemo sve da mirovine u iduće četiri godine narastu za dodatnih 25 posto“, premijerove su riječi koje su izazvale negodovanje u koaliciji umirovljeničkih stranaka “Umirovljenici zajedno”.

Lako izračunati da sadašnja prosječna mirovina od otprilike 500 eura u prosječnoj plaći od 1.200 eura čini oko 41 posto. Ako za četiri godine prosječna plaća bude najavljenih 1.600 eura, a prosječna mirovina od 500 se podigne za 25 posto na 625 eura, to je u odnosu prosječnu plaću od 1.600 eura tek 39 posto ili pad od 2 posto, upozoravaju iz koalicije.

“Mnogi ne shvaćaju da nominalni rast plaće ili mirovine zapravo ništa dobrog ne znači ako je inflacija praćena rastom cijena veća od rasta plaća i mirovina što se u Hrvatskoj događa već nekoliko godina. Radi navedenog i imamo porast broja siromašnih umirovljenika kojima usprkos rekordnom rastu mirovina kroz protekle četiri godine konstantno pada kupovna moć, a pada jer cijene rastu više i brže od mirovina”, stoji u priopćenju.

“Nije slučajno da Plenković veće plaće izražava nominalno a povećanje mirovina u postotku. Mnogima rast neto prosječne plaće s 1.200 na 1.600 eura zvuči i više no lijepo, ali ako se u istoj rečenici navede da će se prosječna mirovina od 500 eura povećati za samo 125 eura, odnosno s 500 na 625 eura, onda sva prethodna ‘ljepota’ nestaje u trenu”, analiziraju Umirovljenici zajedno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.