Prati nas

Vrt

Tradicijski vrt

Uzgojite majčino srdašce, romantičnu trajnicu seoskih vrtova

Ova romantična i elegantna trajnica svoje mjesto nalazi u gradskim vrtovima, no češće je srećemo u seoskim i neformalnim cvjetnim nasadima. Važno je osigurati joj stabilnost, dovoljno mjesta i vlage.

Objavljeno

|

Ova iznimno lijepa zeljasta trajnica nije sklona bolestima, a od štetnika je napadaju puževi.
foto: Jean-Marie/Pixabay

Majčino srdašce, Marijino srdašce, djevojačko srdašce ili samo srdašce, imena su koja se u Hrvatskoj koriste za ovu spektakularnu trajnicu koja pripada ljepšim uresima tradicijskih vrtova. U drugim jezicima nazivaju je različiti imenima, no najščešća su imena koja se mogu prevesti kao “srce koje krvari”.

Narodna imena je dobilo po ružičastim, crvenim ili bijelim nabubrenim cvjetovima u obliku srca, a koji vise s dugih mesnatih i savijenih stabljika. I list biljke je dekorativan te ga krasi plavo zelena boja.

Ako nemate majčino srdašce u vrtu, vrijeme je za nabavku sadnica u posudama. U našim vrtlarijama mogu se trenutno kupiti po cijeni od četiri ili pet eura. Također, ovo je dobro vrijeme za vađenje starijih grmova i dijeljenje sadnica (rizoma) među prijateljima.

Iako je botaničko ime ove vrste Lamprocapnos spectabilis, vrtlari radije rabe njeno staro ime Dicentra spectabilis. Dolazi iz delikatne botaničke obitelji makova (Papaveraceae), a do vrtova naših baka došla je iz Azije. Naime, autohtono raste u Sibiru, sjevernoj Kini, Koreji i Japanu.

Mjesto, voda, sunce

Sama biljka može postići impozantnu veličinu. Visoka je i široka od pola do cijelog metra, stoga joj valja osigurati dovoljno prostora. Najbolje raste u vlažnom, plodnom tlu bogatom humusom, po mogućnosti neutralnom ili blago alkalnom. Zahtijeva djelomično sjenovitu poziciju, iako će, uz dovoljno vlažno tlo, podnijeti i osunčana mjesta.

Važno je znati da je riječ o biljci koja ne podnosi često presađivanje pa će cijeniti ako je posadite i ostavite na miru. Također, dobro ju je prvih godina zaštititi od zimskih promzavanja i proljetnih kasnih mrazova. Starije i razvijene biljke su poprilično otporne na hladno vrijeme pa vrtlari navode da podnose i do minus 20 Celzijevih stupnjeva.

Ova iznimno lijepa zeljasta trajnica nije sklona bolestima, a od štetnika je napadaju puževi.
foto: Sonja Kalee/Pixabay

Razmnožavanje

Biljku možete razmnožiti dijeljenjem busena (rizoma) u rano proljeće ili nakon što lišće uvene. Napredniji vrtlari je razmnožavaju zimi tehnikom reznica korijena.

Bolesti i štetnici

Ova iznimno lijepa zeljasta trajnica nije sklona bolestima, a od štetnika je napadaju puževi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.