Prati nas

Vrt

U rasadniku

Vrijeme je kupovine sadnica: Kako odabrati najbolje?

Impulzivna kupnja nije dobra stvar, a postoji niz znakova koji govore u kakvom je stanju biljka. Važno je kući donijeti snažne i zdrave biljke koje se trebaju, što je moguće prije, posaditi na njihovo trajno mjesto.

Objavljeno

|

Odabir zdravih sadnica za procvat vrta. Savjeti za vrtlare: pažljiv pregled biljaka, izbjegavanje kržljavih sadnica i provjera korijenja. Kupnja s planom osigurava uspjeh.
ilustracija: S. Bura/mj

Vrijeme je obilaska vrtnih centara i rasadnika kako bi se odabrao najbolji sadni materijal koji će mjesto naći u sve raskošnijim hrvatskim vrtovima. Asortiman je iz godine u godinu sve bogatiji, no važno je u rasadnik doći s planom i otići s onim što vam zaista treba.

Pregledajte detaljno svaku biljku koju namjeravate staviti u gepek kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju i da će biti isplativo ulaganje. ​Nemojte se bojati izvaditi sadnicu iz lonca i pregledati korijenje koje može dati važne informacije o zdravlju i snazi biljke.

Pravim zaljubljenicima u bilje teško je zatomiti poriv za spašavanjem slabih, iskrivljenih i zanemarenih sadnica. No ovakvoj kupovini se oduprite, osim ako se ne radi o rasprodaji sa stvarno povoljnim cijenama. U nastavku donosimo šest koraka do odabira savršene sadnice.

1. Pregledajte sadnicu

Podignite je prema svjetlu i provjerite obje strane lišća i stabljike. Budite sigurno da biljka nema nametnike i bolesti pa još jednom sve provjerite. Promjena boje lišća može biti znak nedostatka hranjivih tvari ili neke druge bolesti.

2. Veće nije uvijek bolje

Ono što tražite je čvrsta mlada sadnica s puno novih izdanaka i pupova te sa zdravim korijenom. Takva biljka će dobro cvjetati ili plodonositi; bilo da birate ukrasni grm ili voćku.

3. Provjerite korijenje

Izbjegavajte sadnice koje su cijeli lonac obrasle korijenom zbog kojega se, kad ih izvadite iz lonca, uopće ne vidi supstrat. Također, izbjegavajte sadnice kojima korijenje viri iz drenažnih rupa posuda.

4. Preskočite kržljave biljke

Ako se biljka “uhvatila”, ali slabo raste, za to mora postojati dobar razlog. Pripazite na lišće koje izgleda mrtvo ili bolesno, znakove pepelnice, čađavosti te biljke oštećenih mladica i grana.

5. Korov i mahovina u loncu sa sadnicama nisu dobar znak

To može biti da se radi o starim zalihama o kojima se nije dobro brinulo.

6. Potražite ravnomjeran rast

Neke će biljke imati “prednju” i “stražnju stranu” jer možda nisu bile ravnomjerno osvijetljene ili okretane.

Što sa sadnicama nakon kupovine

Zalijte nove biljke čim ih donesete kući. Provjerite etiketu prije sadnje kako biste bili sigurni da ćete ih posaditi na mjesto u vrtu koje im odgovara. Posadite ih što je prije moguće. Nastavite redovito zalijevati barem tijekom prve vegetacijske sezone, dok se dobro ne prime. Posebice u uvjetima sve žešćih toplinskih valova.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.