Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

300 Špikinih članova prebjeglo Gabričeviću: Ujedinjavanje ili rasap?

Iako pred svake izbore slušamo pozive na ujedinjavanje umirovljeničke scene, čini se da je to danas dalje no ikada. Hoće li napadači uspjeti osvojiti glasove umirovljenika?

Objavljeno

|

Za koga će glasati penzioneri?
Milivoj Špika i Veselko Gabričević (scr: HRT)

Raspuštena je osječko-baranjska županijska organizacija Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), a oko 300 njenih bivših članova pristupilo je Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU). Šef raspuštene organizacije Valentino Fabing kazao je da je raspušteno još desetak gradskih i općinskih organizacija.

Fabing obrazlaže da su predsjednik BUZ-a Milivoj Špika i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, umjesto najavljenog ujedinjavanja umirovljeničkih stranaka, osnovali novu stranku, odnosno platformu “Umirovljenici zajedno”, koja će sada izaći na izbore. Za cilj, dodaje, imaju uništenje HSU-a i mrvljenje političke scene, a ne deklarirano ujedinjavanje.

Podsjetimo, koalicija Umirovljenici zajedno velik dio neformalne predizborne kampanje vodila je i na kritiziranju najvećih umirovljeničkih udruga, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske.

Iz HSU-a potvrđuju pretrčavanje 300 članova u njihov tabor te kažu da je HSU najstarija i stožerna stranka hrvatskih umirovljenika. Birače upozoravaju da su sve ostale stranke koje se pojavljuju, skupa s platformom Umirovljenici zajedno, “čista prevara”. Cilj im je objedinjavanje umirovljeničke scene i ostvarivanje primarnih interesa više od milijun hrvatskih umirovljenika.

UZ: Nitko nije prešao u HSU

Iz Bloka umirovljenici zajedno posve drugačija priča. Odgovaraju da su još prije dva mjeseca raspustili spomenutu županijsku organizaciju zbog neaktivnosti.

“Nijedan član BUZ-a nije nigdje prešao, HSU lešinari na našim bivšim članovima”, ustvrdili su u priopćenju iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) koji na izbore izlazi u koaliciji Umirovljenici zajedno koju, osim BUZ-a, čini i Stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika.

“U stvarnosti je riječ o smiješnom igrokazu nekolicine bivših članova BUZ-a koji su nezadovoljni zbog nemogućnosti realizacije vlastitih političkih ambicija odlučili naštetiti bivšoj stranci”, istaknuli su iz koalicije Umirovljenici zajedno uvjereni da će baš oni biti veliko izborno iznenađenje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.