Prati nas

Vijesti

Biskupi poručili za koga ne treba glasati: Vjerska je dužnost izaći na izbore

Biskupi su naglasili da izlazak na izbore nije samo građanska, nego i vjerska dužnost jer se time služi općem dobru, pa pozvali vjernike da podrže pojedince i liste koji vode računa o demografiji, useljeničkoj politici te zaustavljanju iseljavanja i povratku već iseljenih.

Objavljeno

|

Za koga će glasati vjernici? Hrvatska biskupska konferencija poziva vjernike da sudjeluju na izborima radi očuvanja političke stabilnosti i ustavnog poretka. Ističu važnost podrške kandidatima koji se pridržavaju zakonitosti i brinu o demografiji te zaustavljanju iseljavanja. Naglašavaju da je izlazak na izbore i vjerska dužnost te osuđuju političko optuživanje i kršenje ustava. - Prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, HBK.
Vladimir Dugalić (scr: HRT)

O parlamentarnim izborima oglasila se Hrvatska biskupska konferencija. Naime, njezina komisija Iustitia et pax javno je predstavila izjavu pod naslovom “Očuvati dostojanstvo politike i ustavnopravni poredak države”.

Njome vjernike žele potaknuti da izađu na izbore i pomoći im u odluci komu dati glas. HBK smatra da je u ovom trenutku Hrvatskoj najmanje potrebna politička nestabilnost te dovođenje u pitanje povjerenja u institucije i zakonitosti parlamentarnih izbora.

Svojim su se izjavom biskupi, referirali na predsjednika Zorana Milanovića, iako ga nisu izrijekom spomenuli. Timu su i poslali poruku vjernicima da ne glasaju za koaliciju koja stoji iza potencijalnog mandatara za sastavljanje vlade koji se oglušuje na upozorenja Ustavnog suda. Iako, naglašavaju, neutralni su.

“Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i njihovih kandidata za Hrvatski sabor, kršenje ustavnih odredbi i narušavanje ustavnopravnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana, a imaju i iznimno negativan odgojni učinak na sva područja društva: od obiteljskog života, preko škole, do javnog i osobito svakodnevnog života”, poručila je prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Komisije Iustitia et pax.

“Takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općeg dobra svih građana”, kazala je Hrabak.

“Nas jako zanima kako pojedina politička opcija želi rješavati demografsko pitanje, pitanje iseljavanja, pitanje migracija, ali i niz drugih društvenih pitanja”, dodao je prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, tajnik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.