Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

‘Dogovorili smo povećanje mirovina i 13. mirovinu. To nismo mogli ni sanjati!’

Kaže, Plenkovićeva vlada riješila je probleme koje nisu mogle riješiti vlade u proteklih dvadeset godina, a o nekim stvarima koje su dogovorili, dodaje, mogli su samo sanjati.

Objavljeno

|

Novi proračun najavljuje 13. mirovinu.
Veselko Gabričević (foto: HSU)

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević objasnio je razloge koaliranja njegove stranke s HDZ-om. Kaže, unatrag tri i pol godine, s vladajućima su imali “jako dobru, intenzivnu i plodnu” suradnju koju namjeravaju nastaviti i u budućnosti.

“Dogovorili smo da se mirovine uvećaju u naredne četiri godine 30 posto i da minimalna prosječna mirovina iznosi 750 eura, a nadam se i iznosu od 800 eura. Onima s 40 godina radnog staža do kraja mandata bi trebali imati najmanje 1.180 eura mirovine, a onima s 35 godina 980. Za to ćemo se zalagati, kao i za to da resorno ministarstvo izda umirovljeničku karticu za ostvarivanje popusta za kupovine”, kazao je Gabričević u Karlovcu.

Osim toga, dodaje, dogovoreno je da će se u iduće četiri godine zakonom regulirati 13. mirovina čiji će iznos biti razmjeran broju godina radnog staža “O tome se nije moglo ni sanjati”, navodi Gabričević.

Oglas

Što se dosadašnje suradnje s Plenkovićem i njegovom garniturom tiče, Gabričević kaže da su riješili probleme koji su se pokušavali riješiti zadnjih 20 godina.

“Izmjenama zakona su obiteljske mirovine riješene, povećane 10 posto, a supružnik umrlog člana ima pravo primati 27 posto mirovine pokojnog, odnosno pokojne. Mirovine su isto tako nominalno rasle gotovo 63 posto. Za Vlade Zorana Milanovića prosječne mirovine su bile 287 eura, a sada iznose 560 eura”, rekao je Gabričević koji je kandidat na listi koju predvodi HDZ u VII. izbornoj jedinici.

HSU se, kaže, godinama zalagao da se ukine tri posto dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima čije su mirovine 663 eura i više. “Niti jedna Vlada osim ove nije imala sluha za to”, istaknuo je.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.