Prati nas

Vijesti

Jednokratni dodatak

FBiH: Umirovljenici idu na sastanak s Delićem, traže dodatni novac

Usklađivanje mirovina nije pokrilo rast životnih troškova. Zato umirovljenici FBiH traže od vladajućih jednokratni dodatak.

Objavljeno

|

Federalni Zavod najavljuje odluku o usklađivanju mirovina 15. travnja, s mogućim povećanjem od 6%. Unatoč neizvjesnosti oko proračuna, savezi umirovljenika traže hitan sastanak s premijerom. Ugroženi umirovljenici ističu da je izvanredno usklađivanje nužno uz redovno povećanje mirovina.
ilustracija: S. Bura/mj

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, iako je 15. travanj prošao, još nije donijela odluku o redovnom usklađivanju mirovina, točnije postotak u kojem će biti povećane travanjske mirovine. Prema saznanjima Faktora, travanjske mirovine bi trebale biti povećane za mizernih 1,55 posto.

Prema Zakonu o mirovinskom i invalidsko osiguranju, mirovine se u Federaciji usklađuju svakog 15. travnja prema visini zbira 50 posto postotka porasta potrošačkih cijena i 50 posto postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

“Vlada FBiH je nama u travnju trebala povećati mirovine za 6,55 posto, međutim oni su u siječnju nama povećali akontativno pet posto i sada je ostalo da nam povećaju za tih 1,55 posto ili koliko već. Nismo zadovoljni jer to ne pokriva naše troškove života. Tražimo dodatno povećanje na bilo koji način. Trenutno po Zakonu o MIO-u nije moguće još povećati, ali se može na drugi način”, govori Ivan Kožul za Faktor, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH.

Oglas

Naglašava kako idu na sastanak kod resornog ministra. “U srijedu, 17. travnja, idemo kod federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića da predstavimo naše zahtjeve i premijeru FBiH Nerminu Nikšiću.”

“Tražit ćemo jednokratnu pomoć za svakog umirovljenika. Ne može se dobiti veće povećanje, uredu, ali može se pomoći našoj populaciji na drugi način. Znate, za svakoga ovdje ima novca, samo nema za umirovljenike”, kazao je Kožul.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.