Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Gabričević (HSU): Jako smo zadovoljni time što je Plenković učinio za umirovljenike

HSU je prije dva tjedna odlučio ući u koaliciju s HDZ-om. Sada kažu da je HDZ napravi puno toga za umirovljenike, za razliku do SDP-ove Vlade na čijem je čelu bio Zoran Milanović. Kojeg su također podupirali.

Objavljeno

|

11 zahtjeva umirovljenika
Veselko Gabričević (foto: HSU)

Nakon tribine posvećene mjerama za umirovljenike, predsjednici HDZ-a i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Andrej Plenković i Veselko Gabričević, komentirali su što je do sada učinjeno i što namjeravaju učiniti.

“Umirovljenici su naš prioritet, ne samo zbog brojnosti, već zbog činjenice da su to ljudi koji su svoj život i radni vijek posvetili Hrvatskoj, našem društvu, kompanijama, obiteljima. I naša je dužnost kao države, kao Vlade da im omogućimo da stariju dob, treću dob, prožive na najkvalitetniji mogući način”, rekao je Plenković.

Dodaje, sve su HDZ-ove politike išle za unaprjeđenjem položaja umirovljenika te će budući napori biti koncentrirani na podizanje prosječne mirovine na 750 eura. Plenković smatra da ta mirovina “može ići i do 800 eura”, što bi predstavljalo 50 posto projicirane prosječne plaće u 2028. godini, za koju smatra da će u Hrvatskoj sigurno doći do 1.600 eura.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević pak kaže da je jako zadovoljan s onim što je Plenkovićeva garnitura napravila za umirovljenike. Naveo je, između ostalog, da su mirovine sada narasle za 62 posto, odnosno s 286 na 560 eura u tri i pol godine, osam puta isplaćivan je jednokratni dodatak umirovljenicima s nižim primanjima, a istaknuo je i projekt izgradnje domova za starije u 18 županija.

Iako je HSU podupirao i Vladu Zorana Milanovića, s njom, dodaje Gabričević, nije mogao rješavati te stvari. Iz HDZ-a pak dodaju da je Milanović slabo brinuo o umirovljenicima te da je u njegovom mandatu mirovina porasla samo za tri posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.