Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Hrvatske bake mogle bi na roditeljski dopust uz naknadu od 309 eura

Objavljeno

|

Svekrva ljubi bebu po licu i rukama
ilustracija: S. Bura/mj

U moru predizbornih obećanja umirovljenicima, možda je najegzotičnije ono stranke Most koja jednostavno poručuje: “Uvest ćemo 309 eura dodatka mirovini za bake i djedove koji žele koristiti roditeljski dopust umjesto roditelja!”

Naime, Most je razradio demografsku mjeru prema kojoj će bake i djedovi moći koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu umjesto roditelja i za to će primati naknadu od 309,01 eura.

Time bi se, smatraju u Mostu, omogućilo majkama da se uz roditeljstvo mogu i profesionalno ostvariti u svijetu rada. “Olakšavamo im zadržavanje svog mjesta na tržištu rada i pravilnije raspoređujemo teret brige o djeci i na druge članove obitelji. Smatramo da ovaj prijedlog vodi k boljem položaju žena na tržištu rada i većem oživotvorenju ustavne kategorije ravnopravnosti spolova”, obrazlažu iz Mosta.

Manje siromaštva umirovljenica

No nije to sve, ovaj model će omogućiti manje prekida u radnom odnosu, veći broj godina radnog staža za žene, što će u budućnosti smanjiti razlike u mirovinama i sniziti rizik od siromaštva u starijoj dobi, kažu.

Iako su neki Mostovi simpatizeri s aplauzom dočekali ovu mjeru, brojni su je komentatori na društvenim mrežama dočekali s podsmijehom, a neki upozoravaju da bi ona mogla izazvati i nerealna očekivanja poslodavaca od mladih majki.

Kritike birača

“Kako netko može koristiti roditeljski umjesto roditelja? Poslodavci ionako nisu prijatelji obitelji. Kad bi postojala ovakva mogućnost, vjerojatno bi se majke na posao morale vraćati ravno iz rađaone. Ne daj Bože da smo s vlastitom djecom”, napisala je jedna majka.

“Svašta. Ako već mislite nešto, povećajte mirovine da mogu dostojanstveno živjeti pod stare dane, a ne da me se plaća da budem čuvalica. Zaslužili smo odmor od svega. Unučad volimo i sve bismo dali za njih, ionako”, dopisala je jedna baka, dok druga potvrđuje: “Svi mi volimo naše unuke povremeno pričuvati i poigrati se. Ali, zar ne mislite da nismo zaslužili pod stare dane i malo odmora?”

“Koje nebuloze! Koji to mama i tata ne žele biti sa svojim djetetom? Jedino ako se ne promijeni zakon i ukine se šest odnosno 12 mjeseci porodiljnog dopusta. S obzirom na nedostatak radne snage, moguće je i to”, zaključila je još jedna komentatorica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.