Prati nas

Vrt

Raste trava zelena

I vi možete imati raskošan i zdrav travnjak, vrijeme je za akciju

Početni proljetni rast trave određuje kako će travnjak izgledati cijele godine. Zbog toga ne podcjenjujte prihranu pravim gnojivom u pravo vrijeme.

Objavljeno

|

Oživite travnjak nakon zimske pauze. Ne paničarite zbog smeđih površina - osvježite ga gnojivom bogatim željezom.
ilustracija: S. Bura/mj

Zima je iza nas, a pogled na travnjak može biti dosta depresivan ovih dana, pogotovo nakon tjedana hladnog i kišnog vremena. Pravo je vrijeme da zeleni tepih oko vašeg doma osvježite, zazelenite i učinite ga atraktivnom za boravak i igru. Jer, ne zaboravite, travnjak ima smisla samo ako ga koristite.

Ako je travnjak smeđ, ima mrtva područja i više je nalik zapuštenoj blatnjavoj površini, ne paničarite. Duboko udahnite i znajte da je ovo vjerojatno potpuno normalno, pogotovo ako živite u toplijoj klimi. Umjesto pretpostavljanja da je sve mrtvo, riješite problem i naplavite plan za oživljavanje travnjaka prije toplijeg vremena.

Bez željeza nema zelenila

Dakako, možda je trava doista umrla, no u to morate biti posve sigurni. Uzmite uzorak tla s travom koja je posmeđila i stavite ga na toplo. Zalijevajte. Ako unutar dva tjedna krene novi rast, sve što trebate je pomoći travi da se regenerira.

Ako je trava smeđa ali živa, krenite na poticanje zdravog rasta. Grabljama temeljito uklonite sve što je mrtvo i razrahlite zbijene busenove. Ako ste sigurni da se tlo više neće smrzavati, obavezno primijenite mineralno gnojivo bogato željezom u trenutku kada se barem polovina travnjaka zazeleni. Bez željeza nema zdrave zelene boje.

Popravite “fleke”

Ako cijeli travnjak uglavnom zgleda sjajno, ali postoje neke mrtve ili suhe mrlje, posijte travu samo na tim mrtvim površinama, no prije svega uklonite mrtve busenove. Dobro zalijevajte i pokosite kada trava izraste desetak centimetara. To će je potaknuti na busanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.