Prati nas

Vijesti

Istina ili mit

Jesu li njemački penzioneri bogatuni?

Iako je u Hrvatskoj njemački umirovljenik pojam o lagodnom životu i putovanju svijetom u zrelim godinama života, to je tek sanak naslijeđen iz nekih davnih dana.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Ne čini se da njemački umirovljenici žive loše: često ih se sreće u luksuznim hotelima i na palubama kruzera, na parkiralištima autoceste se vidi kako iz luksuznih automobila izlaze sijede glave. Ima doista i takvih i zato je još 2004. uveden i porez na prihod na mirovine čiji se prag prilagođava inflaciji, piše Deutsche Welle.

No takvi postariji bogatuni su izuzetna rijetkost među oko 21 milijuna umirovljenika ove zemlje: tek negdje trećina njih uopće mora plaćati porez, dvije trećine su ispod praga. A taj prag je zbog inflacije povećan za 696 eura na 11.604 eura godišnje. A to znači mirovinu koja će biti dovoljna možda tek za igračku Porschea za unuka: 967 eura mjesečno.

List Süddeutsche Zeitung je izračunao kako je niz umirovljenika na samoj granici. To znači da je povećanje mirovina za 4,57 posto od prvog srpnja prošle godine za 114 tisuća umirovljenika zapravo loša vijest jer od ove godine moraju plaćati porez. No povećanjem praga je čak 244 tisuća umirovljenika “ispalo” iz obaveze plaćati porez.

Zapravo i njemački ministar financija Christian Lindner traži povećanje praga i to retroaktivno, ali se o toj mjeri još raspravlja u vladajućoj koaliciji. A i izračun poreza na mirovinu nije baš jednostavan: to ovisi i kad se stupilo u mirovinu jer se od te reforme 2004. stupnjevito povećava iznos doprinosa za mirovinsko osiguranje na koje se ne plaća porez na prihod, ali se zato na sve veći dio same mirovine onda mora plaćati porez. Zato mnogi umirovljenici ništa ne moraju plaćati – naravno, ako nemaju drugih prihoda osim mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.