Prati nas

Vrt

Mediteran u vrtu

Kako do zdrave bujne lavande i kada izvaditi škare?

Orezivanje je korisno za većinu biljaka. Lavanda je među njima, no valja znati kako i kada treba obaviti rez. Naime, ispravno orezivanje lavande pomaže biljci kvalitetno prezimiti, a potiče i snažan rast u proljeće.

Objavljeno

|

Održavanje lavande je ključno za kompaktnost i ljepotu. Orezivanje jednom godišnje, nakon cvatnje, važno je za oblikovanje biljke. Mladice se teško razvijaju na starom rastu, stoga izbjegavajte rezanje drvenastih stabljika. Zamjena starijih biljaka mladima je opcija ako želite održati sklad. Razmnožavanje je moguće reznicama.
ilustracija: S. Bura/mj

Prepuštena sama sebi, lavanda može postati drvenasta i nezgrapna. Zbog toga ju je, da bi biljka ostala kompaktna i atraktivna, najbolje orezivati jednom godišnje i to u kasno ljeto, neposredno nakon završetka cvatnje.

Tada uklonite sve ocvale cvjetne stabljike i oko 2,5 cm zelenog rasta. Zeleni dio biljke može se orezati i u proljeće, ako je rast neuredan ili oštećen mrazom. Lavanda neće lako potjerati mladice sa starog rasta, stoga nemojte rezati drvenaste stabljike i nemojte općenito pretjerivati u rezu starijih biljaka.

Čak i ako se orezuju jednom godišnje, starije biljke lavande mogu postati izdužene i odozdo gole, drvenaste i lošeg oblika pa ih je tada, ako vam je stalo da u vrtu sve bude “po špagici”, najbolje zamijeniti mladim biljkama. Naime, riječ je o biljci koja brzo raste i brzo se ukorjenjuje.

Kako se razmnožava lavanda?

Poželite li se sami upustiti u avanturu razmnožavanja lavande, uzmite meke ili poludrvenaste reznice s mladih biljaka početkom ili do sredine ljeta. Tvrde drvenaste reznice uzimaju se nakon cvatnje u kasnu jesen, po mogućnosti iz novog rasta. Biljke uzgojene iz reznica bit će identične matičnoj biljci.

Uglavnom, ako vas baš sada zasvrbe prsti i poželite intervenirati u svoje lavande, u proljeće se obavlja tek korektivan rez koji će blago oblikovati grmove, ali i ukloniti mrtve i bolesne dijelove. No to se ne obavlja stihijski i za to treba imati pravi alat. Vrtlari amateri za održavanje svoje lavande koriste uglavnom vrtlarske škare koje moraju biti vrlo oštre i čiste.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.