Prati nas

Vijesti

Dvostruko

Kako se računa staž braniteljima? Isto kao i vojskama iz Drugog svjetskog rata

Taj staž se više ne upisuje u e-radnu knjižicu, nego se na temelju potvrde priznaje u postupku priznavanja prava na mirovinu.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Baš kao i nekadašnjim sudionicima Narodnooslobodilačkog rata, i braniteljima Domovinskog rata staž se računa po posebnoj formuli.

Naime, partizanima se vrijeme služenja u vojsci od 1941. do 1945. računalo kao staž u dvostrukom trajanju, a domo­branima i ustašama se dvostruko računalo i vrijeme koje su nakon oslobođenja proveli u zarobljeništvu pa su tako mogli nakupiti i više staža od partizana.

Desetljećima kasnije, slično su prošli i branitelji koji su za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bili zaposleni ili im je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi. Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa im se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju.

U slučaju da nisu bili zaposleni ili im staž osiguranja nije priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju. Naime, mirovinski staž je skupni naziv za razdoblja provedena u osiguranju (staž osiguranja) i razdoblja provedena izvan osiguranja, pod određenim okolnostima, koja se računaju u mirovinski staž (poseban staž).

Staž u dvostrukom trajanju u radnu knjižicu upisivao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na temelju potvrde koju izdaje Ministarstvo obrane, nadležni Područni odsjek za poslove obrane, odnosno nadležno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova.

Od 1. srpnja 2013. godine upis u radnu knjižicu zamjenjuje se elektroničkim vođenjem i razmjenom podataka, ali već izdane radne knjižice ostaju javne isprave. Staž u dvostrukom trajanju u vremenu provedenom u Domovinskom ratu ne upisuje se u e-radnu knjižicu, nego se staž na temelju potvrde priznaje u postupku priznavanja prava na mirovinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.