Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Koalicija Umirovljenici zajedno traži uvođenje posebnog pravobranitelja

Najavljuju i da će odmah krenuti u borbu da se mirovine povećaju za 200 eura.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno traže novi izračun minimalne mirovine.
Umirovljenici zajedno (scr: HRT)

Koalicija “Umirovljenici zajedno” pozvala jena žurno uvođenje instituta javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kako bi se ta osjetljiva kategorija društva bolje zaštitila od brojnih prevara i prijetnji kojima je izložena.

Nužna je i potpuna zabrana instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora, poručuje Koalicija u priopćenju. Dosmrtno uzdržavanje jedna je od najopasnijih prijetnji za osobe treće životne dobi, u velikom broju slučajeva besramna pljačka i gaženje dostojanstva osjetljivih osoba pred krajem života.

Navode da su upoznati sa slučajevima uhodanih timova medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu, pri čemu je takva praksa posve legalna. Tome treba stati na kraj, poručuju.

Pravobranitelj s adekvatnim zakonskim ovlastima mogao bi preuzeti zaštitu osoba koje su iznevjerile vlastite obitelji, zdravstvo i sustav socijalne skrbi, te im omogućiti dostojanstvenu starost i zaštitu njihovih prava.

Umirovljenicima je potrebna institucija koja će se i nakon provedenih izbora zajedno s umirovljeničkim političkim strankama boriti za dostojne iznose mirovina iznad granice siromaštva, smatraju Umirovljenici zajedno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.