Prati nas

Vijesti

Karijere

Koji posao odabrati da bi se uživalo u masnoj njemačkoj penziji?

Poznato je da se od određenih profesija može zaraditi visok prihod. Ali, što je s mirovinom? Kakav rad vam može osigurati puno novca u mirovini? Da biste to učinili, prvo morate uzeti u obzir čimbenike koji utječu na visinu mirovine.

Objavljeno

|

Koji su uvjeti za mirovinu u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Visina mirovine u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima i individualna je. Ali, postoje karijere koje donose veće mirovine. Uz broj godina uplaćenih doprinosa, važnu ulogu igra i dob za odlazak u mirovinu, visina prosječnih primanja tijekom radnog vijeka i težina posla.

Na visinu mirovine utječu broj godina uplaćivanja doprinosa, razina prosječnog dohotka, vrsta pristupa mirovini, broj djece i teškoća rada. Što duže radite i što su vam veći prosječni prihodi tijekom radnog vijeka, to će vam mirovina biti veća. No, više platnih bodova, a time i više novca u mirovini, može se dobiti i za podizanje djece i posebno naporan rad, piše Fenix magazin.

Ako želite visoku mirovinu, pri odabiru karijere ne biste trebali obratiti pozornost samo na visinu prosječnih primanja, već i na to može li se ona ostvariti kroz duži vremenski period. U konačnici, njemačko zakonodavstvo očekuje da se doprinosi plaćaju 45 godina prije nego što se može otići u mirovinu.

Zanimanja i poslovi s najvišim mirovinskim pravima u mirovini su državni službenik, liječnik, odvjetnik piloti menadžer. Ljudi s tim profesijama obično ostvaruju visoke mirovine. Državni službenici općenito imaju najveća mirovinska prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u državnu mirovinu tijekom cijelog radnog staža. Službeničke mirovine su samostalan sustav socijalne sigurnosti, piše Ministarstvo unutarnjih poslova.

Liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri iz raznih profesionalnih sektora također obično primaju visoke mirovine. Razlog tome su, s jedne strane, njihova visoka primanja, a s druge strane činjenica da na svojim poslovima često rade do dobi za mirovinu. Osim toga, zaposlenici s visokim primanjima također su sposobniji izraditi privatne mirovinske planove od onih s niskim primanjima.

I teškim fizičkim radom do velike mirovine

Težina posla odražava se i na visinu mirovine. Primjerice, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobivaju više platnih bodova, mogu ranije otići u mirovinu ili im se na mirovinu dodaje određeni postotak prosječnog dohotka.

U teška zanimanja pak spadaju građevinski radnik, krovopokrivač, keramičar, zidar, radnik u metaloprerađivačkoj industriji, graditelj cesta i rudar. Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterije. U pravilu se vodi računa o fizičkom i psihičkom stresu, objašnjavaju njemački mediji. Hoće li ti poslovi kasnije dovesti do maksimalne mirovine ostaje individualno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.