Prati nas

Vrt

Vrtne čarolije

Koji supstrat nabaviti da bi hortenzije cvjetale plavo?

Internet obiluje lošim savjetima o tome kako obojati cvijet hortenzije u plavo. Uštedite vrijeme i novac, igrajte na sigurno.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Kad je riječ o hortenzijama, vrtlari mogu birati između bijelih, zelenih, ljubičastih, ružičastih, plavih pa čak i višebojnih opcija. Posebno su poželjne hortenzije plavoga cvata, no mnogi se iznenade kad im kupljena biljka nakon godine ili dvije promijeni boju i postane ružičasta.

Upravo je ta umjetno izazvana čarolija koja pretvara ružičastu boju cvijeta u plavu, dio privlačnosti ove biljke. No čaroliju valja obnavljati iz godine u godinu. Dobra vijest je da se biljke koje su nekada bile plave, a danas su ružičaste, vrlo lako mogu povratiti u svoje plavo stanje.

Naime, ključ mijenjanja boje iz ružičaste u plavu i obrnuto je kemizam tla. Što je tlo alkalnije, to će cvjetovi biti jače i dublje ružičasto pigmentirani. Pri neutralnom pH, neke sorte ostaju ružičaste, dok će druge početi pokazivati ​​nagovještaje plave s lijepim nijansama lavande. Originalno ružičaste hortenzije cvatu plavo u kiselom tlu, obično s pH vrijednošću od 5,5 ili manje.

Iako će vas brojni nestručnjaci koji pišu članke o njezi bilja navoditi da isprobate kućne čarolije; od limunova soka preko ukopanih čavala do borovih iglica (koje zaista sporovozno mogu dati rezultat), igrajte na brzo i sigurno. Zašto jednostavno ne biste kupili supstrat u koji ćete posaditi hortenzije, bilo da rastu u vrtu ili u loncima, a u kojem će biljke dati željeni plavi cvat?

Za bojanje hortenzija u plavo agronomi preporučuju gotove smjese za sadnju rododendrona i erika. Uz to, hortenzije prihranjujte mineralnim gnojivom za hortenzije koje sadrži mješavinu željeznih soli i aluminijevog sulfata. Na ovaj način, rezultat neće izostati. Sve o hortenzijama pročitajte na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.