Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Lalovac (SDP) smislio kako će financirati povećanje mirovina

Oba bloka imaju isti cilj – prosječnu mirovinu koja bi trebala iznositi 750 eura. No čini se da im se razlikuju načini na koje bi to ostvarili.

Objavljeno

|

Plaće rastu do 15 posto
Boris Lalovac (screenshot: N1)

Nekadašnji ministar financija u vladi Zorana Milanovića, Boris Lalovac, smatra da bi u budućnosti podizanje mirovina financirati porezom na ekstraprofite.

“Vlada HDZ-a porez na ekstraprofit imala je samo jednu godinu i mi smo to podržali. Već drugu godinu ta je odluka ukinuta i Vlada je rekla da više neće oporezovati. A što se te godine dogodilo? 2022. godine neto dobit banaka bila je 5 milijardi kuna, da bi 2023. narasla na deset milijardi kuna”, analizirao je u programu Radio Koprivnice ekonomski strateg koalicije Rijeke pravde.

“Tu im je razliku od pet do deset milijardi uplatila Hrvatska narodna banka, i to novcem koji je trebao ući u državni proračun jer prema novim pravilima Europske središnje banke, HNB mora platiti kamate na depozit bankama”, objasnio je Lalovac.

“Tih pet milijardi kuna je javni novac uplaćen stranim bankama. To nije novac nastao na tržištu i oporezujte taj novac i dajte ljudima veće mirovine. Umirovljenici su u inflaciji najviše nastradali, a tih pet milijardi kuna značilo bi jednokratno povećanje mirovina od deset posto. Ludost je da HNB uplaćuje novac bankama koji oni kasnije izvlače u matične zemlje. Taj novac treba vratiti u proračun i iskoristiti ga za povećanje mirovina”, dodaje.

Podsjetimo, formalni vođa ove koalicije, Peđa Grbin, isticao je da će, osvoji li izbore, uvesti usklađivanja mirovina koja će pratiti inflaciju ili porast plaća te trajni dodatak na mirovinu. Povećanje ne bi bilo linearno nego veće za one s manjim mirovinama, što bi samo u četiri godine moglo mirovinu od 500 eura dovesti na 750 eura.

Isti cilj ima i HDZ iz kojeg poručuju da će “prosječna plaća do kraja mandata bit 1.600 eura, prosječna mirovina 750 eura”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.