Prati nas

Vijesti

Sitno

Mizerno: Objavljen postotak usklađivanja mirovina u FBiH za ovu godinu

Neslužbene procjene pokazale su se točnim što znači da će umirovljenici Federacije dobiti zaista minimalno usklađivanje.

Objavljeno

|

Obavijest o isplati mirovina u Srbiji: Republički fond za mirovinsko invalidsko osiguranje najavljuje povećanje mirovina za umirovljenike i državnu pomoć od 20.000 dinara. Saznajte datume isplate i više detalja.
ilustracija: S. Bura/mj

Konačno je poznat postotak redovnog usklađivanja mirovina koje se svake godine, prema Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, obavlja 15. travnja, a prema kojem se uvećavaju umirovljenička primanja, javlja Avaz.

Kako je potvrđeno iz Federalne vlade, s obzirom na to da je redovno usklađivanje otpočelo akontacijski od 1. siječnja u iznosu od pet posto, obavit će se dodatno usklađivanje mirovina za 2024. godinu koje će iznositi 1,6 posto, počevši, također, s prvim danom ove godine.

Tako, u konačnici, redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini iznosi 6,6 posto. Taj postotak će biti primijenjen na iznose mirovina koji su bili u prosincu 2023. godine, odnosno u mjesecu prije nego što je primijenjeno akontacijsko usklađivanje.

S obzirom na to da je iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio 538,27 KM (275 eura), sada će, na temelju redovnog usklađivanja te mirovine, koje će biti isplaćene početkom svibnja, iznositi 573,79 KM (294 eura).

Zagarantirana mirovina će umjesto 642,40 KM (329 eura) od svibnja iznositi 684,79 KM (351 euro). Usto, u svibnju će umirovljenici dobiti i razliku od po 1,8 posto za prva tri mjeseca, odnosno, onu od akontacijskog do konačnog postotka usklađivanja.

Tako će, na primjer, korisnici najniže mirovine za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM (4,41 euro) pa će u konačnici u svibnju dobiti skoro 600 KM (307 eura), primanja i tromjesečnu razliku, a isto načelo se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.