Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Možemo: Mirovine dignuti za dodatnih 10 posto, ukinuti jednokratne dodatke

Sve jednokratne naknade su prevara umirovljenika, jer oni su svoje mirovine zaradili, poručuju iz Možemo.

Objavljeno

|

Točkasta koalicija Možemo i Hoćemo pravedno.
Dragica Trumbetaš i Sandra Benčić (scr: HRT)

Stranka Možemo ima plan za umirovljenike. Namjeravaju ukinuti jednokratne dodatke uvedene u vladavini Andreja Plenkovića, a uz redovita usklađivanja, mirovine će podići za dodatnih deset posto. Položaj umirovljenika u osam Plenkovićevih godina, smatraju, nije poboljšan.

“Cilj nam je nakon četiri godine doći do razine koja će osigurati da starosna mirovina za svaku godinu staža iznosi 1/60 plaće. Za 30 godina staža, to znači 50 posto plaće, za 36 godina 60 posto, za 40 godina staža 67 posto i tako redom. U odnosu na ono što sustav nudi danas, to znači realno povećanje upravo za 10 posto”, objasnio je Damir Bakić.

To nije moguće odmah i sada, kazao je Bakić, budući da bi za takvo što trebalo izdvojiti dodatnih 700 milijuna eura pa možemovci namjeravaju postupno kroz četiri godine odraditi četiri izvanrednih uvećanja od 2,5 posto.

Možemo se protivi, kaže Bakić, udjeljivanju milosti u obliku simboličnih darova koju vlast tradicionalno iskazuje prigodom Uskrsa i za Božića jer su “mirovine pravo stečeno minulim radom i uplaćenim doprinosima, a ne socijalna mjera”.

“Sve jednokratne naknade su prevara umirovljenika, jer oni su svoje mirovine zaradili. Na tržištu rada, u poreznoj politici i strukturi gospodarstva planiramo se boriti protiv praksi koje dovode do niskih mirovina, a to je posebno rušenje cijene rada, što HDZ sada radi nereguliranjem plaća radnika, i posebno stranih, što omogućava ukupno rušenje cijene rada”, ustvrdila je Sandra Benčić.

Koalicijska partnerica Dragica Trumbetaš (Hoćemo pravedno) protivi se nerealnim obećanjima koje druge stranke daju umirovljenicima. Uz izvanredno povećanje od 10 posto, posebno važnim vidi i brigu za umirovljenike u vidu skraćivanja lista čekanja u zdravstvu, jer umirovljenici dijagnozu i terapiju ne mogu čekati mjesecima i godinama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.