Prati nas

Vrt

Mudro vrtlarenje

Pet pogrešaka koje čine svi vrtlari amateri

Dobro planiranje, izbjegavanje impulzivne kupnje te realna očekivanja, važni su za postizanje zena u vlastitom vrtu. Ne zaboravite, vrt je posao u kojem trebate uživati.

Objavljeno

|

Uživajte u vrtlarenju, ali planirajte i pazite na detalje. Izaberite biljke razumno i dajte im dovoljno prostora. Izbjegavajte brzorastuće stabla i prilagodite zalijevanje potrebama. Umjereno koristite pesticide, preferirajte prirodne alternative.
ilustracija: S. Bura/mj

Lako se oduševiti vrtlarstvom. Ali kreiranje kvalitetnog vrta, bilo da se radi o uzgoju povrća ili stvaranju “perivoja” oko doma, dug je posao koji iziskuje planiranje i znanje.

Ponekad greške nije moguće ispraviti do iduće sezone. I to je bolji scenarij jer se nekada uopće greške ni ne mogu popraviti. A to zna biti frustrirajuće. Zato donosimo popis pogrešaka koje vrtlari amateri najčešće čine i objašnjavamo kako ih možete izbjeći.

Pregusta sadnja i pretrpanost

Biljke moraju imati dovoljno prostora za rast. Svi znamo da biljke rastu i većina nas čita etikete kad kupujemo sadnice i sjeme. Ali, uvijek se nekako dogodi da ih posadimo preblizu. To, u konačnici, znači više truda koji je potrebno uložiti u održavanje. Posebno je to vidljivo u njezi i održavanju preblizu posađenih grmolikih vrsta.

Kad unosite novu biljku u vrt, nemojte se bojati koristiti metar kako biste lakše odredili odgovarajuću udaljenost. Provjerite etiketu koja sasvim točno navodi mjere koje će biljka postići. Vjerujte etiketi, ona je tu s razlogom.

Previše vrsta na premalo prostora

Svi želimo imati sve. Mi vrtlari smo pohlepni, a biljke su naša strast. Odluka o tome što ćemo posaditi često je teška, pogotovo jer je ponuda iz godine u godinu sve veća. Međutim, ubacivanje svih tih sadnica i sjemenja u košaricu obično ne vodi ka lijepom vrtu. Kad imate vrt pun glavnih likova ili previše različitih boja, tekstura i oblika, tada imate kaos.

Zato krajobrazni arhitekti savjetuju pet do deset vrsta, ovisno o tome kolika je površina vrta. Ako se radi o cvjetnicama, pazite da cvatu jedne za drugima, a ne u isto vrijeme. Bolje će se isticati u grupiranju, osobito iz daljine, i dati čišći, prirodniji izgled. Važno je shvatiti da vrt nije botanička zbirka, već treba biti nešto što ćete lako održavati i pri tome uživati u tom održavanju.

Sadnja brzorastućih stabala

Mnogi su hrvatski vrtlari amateri požalili upravo zbog ovakve odluke. Ponekad neke vrste postanu pravi hit ili pomodarstvo, svi ih žele. Primjer za to je paulovnija koju su mnogi nakon desetak godina, zbog njene veličine i loše statike, jednostavno srušili. Iako su brzorastuća stabla izvrsna za brzo zadovoljstvo, često kasniji problemi nadilaze sreću koju vam donose u prvim godinama rasta.

Previše ili premalo zalijevanja

Prava količina vode ključna je za uspješan razvoj svake biljke. Premalo vode predstavlja stres za biljke i ponekad umiranje. Previše vode pak može značiti gušenje korijena. Informirajte se o potrebama vaših biljaka. Opće pravilo kaže: zalijevati rjeđe, ali dublje. To potiče dublji rast korijena.

Korištenje previše pesticida

Iako nitko ne voli štetnike u vrtu, pretjerivanje s pesticidima moglo bi dugoročno uzrokovati druge probleme. Pretjerana uporaba kemikalija može naškoditi korisnim kukcima i vodi ka tome da štetnici postaju sve otporniji upravo na te pesticide.

Osim toga, pesticidi izravno i posredno utječu na zdravlje biljaka i tla. Umjesto toga, upotrijebite organske i prirodne alternative i usredotočite se na preventivne mjere kao što je sadnja repelentnog bilja te poticanje razvoja korisnih predatora u vrtu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.