Prati nas

Vrt

Čvršće i jače

Presadnice rajčice obavezno čeličite prije sadnje na otvoreno

Bilo da uzgajate vlastite presadnice rajčice iz sjemena ili kupujete bilje u rasadniku, supermarketu ili na tržnici, jedna od najvažnijih stvari prije sadnje na otvoreno je da ih ojačate i priviknete na vanjske uvjete. Jednom riječju, morate ih očeličiti.

Objavljeno

|

Kako pripremiti rajčice za sadnju na otvorenom?
foto: AlchemillaMollis / Pixabay

Za rajčicu je čeličenje važan proces o kojem ovisi hoće li odmah krenuti sa snažnim rastom ili će se mučiti neko vrijeme nakon sadnje. Naime, dok ih uzgajate na prozorskoj dasci ili u stakleniku, potpuno su zaštićene od vjetra, sunca i promjene temperature.

Zato rastu brzo, a tkiva su im sastavljena uglavnom od rahlog parenhima, mekog i osjetljivog na bolesti i promjene vanjskih utjecaja. Ali, sve se to mijenja čim presadnica izađe na gredicu. Ako rajčice nisu pravilno pripremljene za ono što ih čeka, to može ozbiljno ugroziti buduću berbu.

Iako trenutno ne bilježimo takve uvjete, obično u proljeće postoje velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura, obilne su padaline i česti jaki vjetrovi. Upravo vjetar može uništiti mladi mekani presad svježe posađen u vrt. No savjesni će vrtlari učiniti sve da presadnice razviju jaču stabljiku otpornu na vjetrove, ali i kutikulu koja sprječava venuće listova.

Kako očeličiti presadnice rajčice?

Postupak čeličenja ovisi o tome jeste li biljke uzgajali iz sjemena ili ste ih kupili “gotove”. Za biljke koje ste sijali i uzgajali, primjerice, na prozorskoj dasci, postupak treba započeti dva ili tri tjedna prije sadnje.

Iznesite biljke na otvoreno tijekom dana kada temperature budu 15 Celzijevih stupnjeva ili više. Važno je prvih nekoliko dana biljkama pružiti zaštitu od izravnog sunca na otvorenom. Postavite ih na natkrivenu verandu ili terasu i pružite im neku vrstu zaštite od vjetra.

Od vjetra ih možete zakloniti daskama ili ih jednostavno možete staviti u otvorenu kartonsku kutiju. Ako puše tek blagi povjetarac, ne treba im zaštita budući da je blago strujanje zraka oko listova za rajčicu blagotvorno. No, važno je spriječiti da ih jači vjetar savija.

Prvih nekoliko dana ostavite ih svega dva tri sata na otvorenom, a svaki idući dan povećavajte “sunčanje” za sat vremena. Primijetit ćete kako lišće i stabljike poprimaju intenzivniju boju, dok će same stabljike postati puno jače.

S gotovim presadnicama ide puno brže

Ako ste pak kupili gotove presadnice, proces čeličenja će biti jednostavniji jer su obično razvijenije od domaćih presadnica i manje su sklone stresu pri sadnji na otvoreno. I sam proces je kraći pa bi čeličenje kupljenih presadnica trebalo trajati tek tjedan dana.

Kupljene presadnice iznesite na otvoreno na tri do četiri sata prvih par dana. Baš kao i s domaćim presadnicama, zaštitite ih od vjetra. Budući da su biljke vjerojatno veće, možete ih već nakon tih par dana ostavljati cijeli dan na otvorenom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.