Prati nas

Vijesti

Novac

Propala 13. mirovina u FBiH, ništa ni od dodatnih 150 eura

Umirovljenicima je veliki problem model usklađivanja mirovina zbog čega će u Savezu pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PIO.

Objavljeno

|

Prijavom na RPO i priloženim dokumentima, umirovljenici osiguravaju pravilno oporezivanje. Porezna kartica omogućuje korištenje osobnog odbitka pri obračunu poreza tijekom godine. #Porez #Mirovina #Financije #Hrvatska
ilustracija: S. Bura/mj

Čekaju se službeni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu na temelju kojih će biti poznat točan postotak povećanja mirovina uslijed redovnog usklađivanja 15. travnja. Ipak, sasvim je jasno da od jednokratne novčane pomoći u iznosu prosječne samostalne prosinačke mirovine od 675 KM (345 eura) neće biti ništa, analizira Avaz.

Za isplatu te, kako su je nazvali umirovljenici, 13. mirovine bilo bi potrebno oko 286 milijuna KM (146 milijuna eura). Za isplatu tih sredstava u Vladi BiH apsolutno nema raspoloženja. Praktično, taj je zahtjev odbijen na posljednjem sastanku između članova Kolegija Vlade FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, i direktora Zavoda PIO i Saveza udruženja penzionera i umirovljenika FBiH.

Usto što je taj zahtjev odbijen, ponajviše zbog visine traženih sredstava, skoro je izvjesno da će umirovljenici ostati i bez pomoći od 300 KM (150 eura), iznosa za koji se jedan dio u Savezu i zalagao. S druge strane, pojedini su zastupali stav da se isključi isplata bilo kakve jednokratne pomoći, već da se traži uvećanje iznosa mirovina, za što trenutno ne postoji zakonska mogućnost.

Umirovljenicima je veliki problem model usklađivanja mirovina zbog čega će u Savezu pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PIO.

Jasan izračun

Federalni zavod za statistiku će uskoro objaviti konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daje iznos redovnog usklađivanja. Umirovljenicima je na temelju toga i teškog materijalnog položaja akontacijski počela isplata uvećanih primanja za pet posto. Od 15. travnja će im, najvjerojatnije, za postotak biti više mirovine, iako se najavljivalo da će u konačnici to redovno usklađivanje biti sedam posto.

Novi sastanak

U Savezu udruženja penzionera FBiH u petak nisu mogli komentirati informacije u vezi s traženom jednokratnom novčanom pomoći, makar i u minimalnom iznosu. Rekli su da će se boriti za izmjene Zakona PIO te da bi idući sastanak s čelnicima Vlade FBiH trebali imati nešto prije odluke o redovnom usklađivanju, odnosno prije 15. travnja.

Ako ostane na šest posto, to će biti jedino uvećanje u ovoj godini, budući da izvanredno usklađivanje nije moguće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.