Prati nas

Vijesti

Belgija

Šef zdravstvenog osiguranja: Starijima ponuditi eutanaziju, prijeti nam kriza

Društvo koje starijima nudi eutanaziju umjesto društvene uključenosti i brige jest propalo društvo, poručuju demokršćani.

Objavljeno

|

Luc Van Gorp, predsjednik CM-a, poziva na radikalno rješenje demografskog starenja u Belgiji. Zagovara blažu eutanaziju za one koji osjećaju da su iscrpili svoje mogućnosti. CM ima 4,5 milijuna osiguranika, a Belgija je legalizirala eutanaziju za nepodnošljive slučajeve. Politika je podijeljena oko Van Gorpovih izjava.
Luc van Gorp (scr: Hans Put/Youtube)

Predsjednik Christian Mutualitiesa (CM), flamanskog fonda za zdravstveno osiguranje, pozvao je na radikalno rješenje problema demografskog starenja Belgije. Prema Lucu Van Gorpu, onima koji su umorni od života treba dati priliku da ga sami okončaju. Izjavio je to u ponedjeljak za Het Nieuwsblad.

Broj starih stanovnika Belgije sve će brži rasti. Starijih od 80 godina bit će dvostruko više do 2050. godine. Dakle, porast će sa sadašnjih 640.000 na 1,2 milijuna. To će povećati financijski pritisak na zdravstvenu skrb, lijekove i centre za smještaj starijih, javlja Belga.

“Koliko god uložili, na kraju neće biti dovoljno”

Van Gorp smatra da se ovaj problem starenja ne može riješiti trošenjem sve više novca. Slaže se s tim da više novca treba ulagati u zdravstvo, ali pod uvjetom da to ulaganje stvara bolju kvalitetu života. “No koliko god na kraju uložili, to i dalje neće biti dovoljno. Jednostavno nema dovoljno zdravstvenih radnika za obavljanje posla”, rekao je.

“Vraćanje života natrag”

Zato se zalaže za “radikalno drugačiji pristup”. Kazao je da se ne trebamo pitati “koliko dugo možemo živjeti”, nego “koliko dugo možemo voditi kvalitetan život” te zagovara ublažavanje uvjeta eutanazije za ljude koji osjećaju da su sa svojim životom učinili sve što su mogli. Samoubojstvo je, kaže Van Gorp, previše negativan pojam. “Prije bih to nazvao vraćanjem života natrag”, objasnio je.

Van Gorp je predsjednik najvećeg belgijskog pružatelja zdravstvenih usluga. CM ima više od 4,5 milijuna osiguranika, od kojih 3,5 milijuna živi u Flandriji. Belgija je jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj je eutanazija legalna za one koji nepodnošljivo pate.

Političari su podijeljeni u reakcijama na Van Gorpovu izjavu. Flamanska ministrica unutarnjih poslova Gwendolyn Rutten iz liberalne stranke Open VLD zalaže se za dopuštanje eutanazije kada ljudi osjećaju da su njihovi životi “gotovi”. Supredsjednik Groena Jeremie Vaneeckhout također se slaže s Van Gorpom: “Živjeti dostojanstveno i moći ostarjeti također znači moći umrijeti dostojanstveno.”

U međuvremenu je čelnik demokršćana Sammy Mahdi kritizirao ove izjave. “Ovo me ljuti”, napisao je na platformi X. “Ako je netko umoran od života i osjeća se samo kao smetnja, nije li to dokaz da propadamo kao društvo?”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.