Prati nas

Mozaik

Piraterija je grijeh

Smiju li vjernici skidati filmove s interneta, je li to grijeh? Odgovaraju stručnjaci

U naše doba, kada nam je sve na dohvat ruke, ponekad se čini da smo izgubili osjećaj da nije sve naše vlasništvo.

Objavljeno

|

Svećenici u školama služe mise
ilustracija: S. Bura/mj

Skidanje filmova s interneta možda se čini banalnom temom, no pitanje vlasništva i korištenja tuđeg vlasništva nešto je o čemu savjesni vjernik ili etična osoba pažljivo promišljaju. svjedoči tomu i pismo koje je stiglo na adresu redakcije najdugovječnijeg katoličkog tjednika – Glasa Koncila.

“Je li grijeh preuzeti film s interneta jer ga nema na streaming platformama s hrvatskim prijevodom, primjerice film “Uskrsnuće” ili “Deset zapovijedi”. Zapravo čak sam kupio u trgovini “Deset zapovijedi”, ali DVD, lošije kvalitete slike nego na blur rayu“, piše čitatelj.

“Uz to, ako preuzmem film, moram preuzeti i hrvatske titlove koje moram uskladiti pomoću softvera. Izvan Hrvatske mogu kupiti film “Uskrsnuće” za otprilike 40 eura, ali opet moram s interneta preuzeti titlove. Pitam jer uzalud mi ispovijed ako bih griješio svaki put kad bih preuzeo film, i čak mislim da je to krađa, možda i smrtni grijeh jer s namjerom radim pogrješku. Bih li se možda mogao iskupiti da za preuzeti film dam novac siromašnima ili Crkvi, a Crkva potrebitima? Možda je za nekoga vjernika ovo što vam pišem banalno pitanje, ali meni nije”, pita zabrinuti vjernik.

“U naše suvremeno doba, kada nam je sve na dohvat ruke, ponekad se čini da smo izgubili osjećaj da nije sve naše vlasništvo, premda nam je to – zahvaljujući tehnološkomu ‘napretku’ i nekim ‘digitalnim alatima’ – dostupno”, odgovaraju stručnjaci Glasa Koncila.

“To vrijedi i za film koji je nečije autorstvo i taj koji nam ga stavlja na raspolaganje (na internetu, na televiziji ili na neki drugi način) treba pošteno platiti autorska prava ako nam ga stavlja na raspolaganje na nekoj platformi. To bismo morali učiniti i mi. O tome, dakle, trebamo voditi računa, kako doista ne bismo počinili grijeh – to jest ukrali tuđe vlasništvo.”

“Zato kod gledanja ili preuzimanja filmova s interneta vodite računa o tome i provjerite sve jer za te vrste usluga – uobičajeno – plaćate neku mjesečnu ili drugačiju pristojbu na raznim platformama (ne ćemo navoditi ni jednu da ih ne oglašavamo) ili ih plaćate telekomunikacijskim operaterima (koje isto ne ćemo reklamirati).”

“Mi bismo Vam preporučili razgovor i ispovijed, kako bi vam ispovjednik objasnio da ne možete ‘planirati’ grijeh (preuzeti film i drugo), a potom onda grijeh ‘okajati’ tako što ćete novac dati Crkvi, a ona siromašnima. Jer gdje bi tu bila uključena volja da se ne griješi, a ako se grijeh počini, gdje je tu iskreno priznanje grijeha, kajanje i izražena volja da više ne ćemo griješiti?” retorički pita Glas Koncila.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.