Prati nas

Vijesti

Loša računica

Umirovljenici FBiH najavljuju izlazak na ceste, traže novu formulu usklađivanja

Iako su spremni iscrpiti sve mogućnosti za pregovore s vladajućima, najvjerojatnije će za dva tjedna početi s pripremama za prosvjede.

Objavljeno

|

Može li se na referendumu odlučivati o visini mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

U skladu s odlukom Upravnog vijeća Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO), ukupno povećanje mirovina u Federaciji BiH u 2024. godini iznosi 6,55 posto.

S obzirom na to da su mirovine u siječnju akontacijski usklađene za pet posto, Upravno vijeće je donijelo odluku da travanjske mirovine budu povećane za samo 1,55 posto. To je izazvalo ogorčenje u Savezu udruženja umirovljenika u FBiH, jer simbolično povećanje mirovine ni izbliza ne prati rast troškova života najugroženije populacije u državi.

Od Vlade FBiH očekuju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, kako bi do rujna mirovine bile vanredno povećane. Suljo Bekan, član Upravnog vijeća Saveza udruženja umirovljenika u FBiH, kazao je za Dnevni avaz da je Upravno vijeće na čijem je čelu održalo sjednicu i pokazao jedinstvo prilikom zauzimanja stavova.

Oglas

“Tražimo izmjene Zakona o PIO, kako bi se iz formule za usklađivanje mirovina isključila stopa BDP-a, a da se mirovine vežu za prosječnu plaću u FBiH. Od Vlade je zatražena i novčana pomoć od 200 KM za umirovljenika čija penzija ne prelazi 1.000 KM, odnosno 100 KM za one s mirovinama višim od 1.000 KM”, naveo je Bekan.

“Imamo sjednicu Skupštine 16. svibnja i Upravno vijeće će zatražiti suglasnost za organiziranje prosvjeda, ako se ne nađe rješenje s Vladom FBiH. Prioritet je da se iscrpe sve mogućnosti i da se nađe prihvatljivo rješenje, a ako do toga ne dođe, idemo u prosvjede”, kazao je Bekan.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.