Prati nas

Vijesti

300.000 putovanja

Umirovljenici obožavaju besplatan vlak, još deset dana za prijavu

U samo tri mjeseca umirovljenici su iskoristili pravo na čak 300.000 besplatnih putovanja Hrvatskim željeznicama. ostalo je još malo vremena za izradu smart kartice.

Objavljeno

|

Uživajte u besplatnom vlak-prijevozu za umirovljenike! Sretni par putuje bez brige, čineći svakodnevna i povremena putovanja dostupnima. Ekološki i udobno!
ilustracija: S. Bura/mj

U prva tri mjeseca ove godine Hrvatske željeznice izdale su oko 120.000 pametnih kartica pomoću kojih umirovljenici i stariji od 65 godina imaju pravo na besplatno putovanje vlakom. Svi umirovljenici koji još žele napraviti karticu, moraju priložiti dokumente do 15. travnja, poruka je iz Željeznica.

Podsjetimo, od 1. siječnja 2024. uveden je pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske u 2. razredu redovnih vlakova. Tim projektom ostvareno je oko 300.000 putovanja.

Pilot-projekt traje do 31. prosinca 2024. godine. Umirovljenik za aktiviranje ove usluge na blagajni treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument, dok se za postupak plaća jednokratno 2,65 eura.

Oglas

Novi korisnici besplatnog prijevoza trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice koji mogu preuzeti na blagajni ili ovdje. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila [email protected].

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 eura na IBAN HR9523400091510252920 nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice, priopćile su Hrvatske željeznice.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.