Prati nas

Vijesti

Teletina kao valuta

UZ je izračunao: U Hrvatskoj je razumno samo 40.700 umirovljenika

Demokracija može biti i jeste izuzetno divna ideja, no ta ljepota često blijedi u situacijama kada npr. pet neinformiranih glasova nadglasava četiri glasa razuma i znanja, stoji u priopćenju.

Objavljeno

|

Politička platforma Umirovljenici zajedno prikuplja donacije za parlamentarne izbore. Borit će se za novi izračun mirovine i ukidanje penalizacije nakon 65. rođendana.
ilustracija: S. Bura/mj

“U Hrvatskoj živi oko 750.000 umirovljenika čije su mirovine ispod ili oko granice siromaštva. To je razlog zbog kojeg rijetko možemo vidjeti teletinu na njihovim stolovima. Na nedavnim izborima, 40.700 umirovljenika glasalo je za povećanje mirovina odmah za 200 eura jer bi to značilo da si mogu priuštiti teletinu svaki dan.”

Uvod je to u priopćenje koje je izdala koalicija Umirovljenici zajedno (UZ), a s kojim se referira na činjenicu da nije osvojila niti jedan saborski mandat te da je za nju glasalo nešto više od 40 tisuća birača. “S druge strane, 700.000 umirovljenika glasalo je da im mirovine ostanu iste ili da se realno smanje u sljedeće četiri godine. To znači da većina njih neće moći priuštiti teletinu ni jedan dan u mjesecu”, stoji u nastavku.

“Cijena najbolje teletine iznosi oko 15 eura po kilogramu. Za 200 eura možete kupiti oko 13 kg najbolje teletine. To znači da bi mogli uživati u pola kilograma najbolje teletine gotovo svaki dan u mjesecu. Među 700.000 umirovljenika koji su glasali protiv povećanja mirovina, njih 33.500 potpisalo je peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), odričući se tako povećanja od 200 eura svaki mjesec do 2028. godine”, piše u priopćenju. Iako nije jasno kako su zaključili da među njihovim biračima nitko nije potpisao uspješnu SUH-ovu peticiju o kojoj više možete pročitati ovdje.

Oglas

“Svaki umirovljenik koji nije podržao povećanje mirovina u sljedeće četiri godine prosječno se odriče 10.000 €. Jeli onda pogrešno kazati da su njihove mirovine male ili da su siromašni ako su spremni odreći se takvih iznosa?” pitaju iz koalicije dodajući da “živjeti s mizernim mirovinama, ili bolje rečeno, preživljavati s njima, dok se istovremeno odričemo povećanja od 200 eura svaki mjesec, može samo osoba koja je ili nedovoljno informirana, izrazito naivna ili…”

Iako nisu izravno napisali da one koji nisu glasali za njih smatraju glupima, već su to ostavili čitatelju da dovrši, Umirovljenici zajedno naglašavaju da su oni koji su glasali za njih “razumni ljudi koji žele dobro sebi i drugima.”

U završetku ovog priopćenja pozivaju umirovljenike da izađu na “popravni ispit” te da glasaju za njihove kandidate na europskim izborima 9. lipnja. “Demokracija može biti i jeste izuzetno divna ideja, no ta ljepota često blijedi u situacijama kada npr. pet neinformiranih glasova nadglasava četiri glasa razuma i znanja”, zaključuju posve sigurni da je njihov ulazak u vladu mogao umirovljenicima donijeti tih 200 eura.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.