Prati nas

Vrt

Vrtne trave

Uzgojite pampas travu, meku divljakušu koja će privlačiti poglede

Nezahtjevna u smislu njege, pampas trava pravi je dragulj u vrtu. Svojom atraktivnom pojavom može postati fokalna točka vaše zbirke ukrasnog zelenila.

Objavljeno

|

Pampas trava, Cortaderia selloana, gusto čupava višegodišnja trava, doseže do 3m visine i 2m širine. Plavozeleni listovi i paperjasti uspravni cvatovi u kasno ljeto privlače pažnju. Idealan ukrasni element vrta, te materijal za suhe i svježe cvjetne aranžmane.
ilustracija: S. Bura

Kada biste zamolili botaničare ili nekog profesionalnog vrtlara da vam opišu pampas travu, vjerojatno biste dobili odgovor da je riječ o gusto čupavoj, višegodišnjoj travi koja raste u do tri metra visokim busenima, a koji mogu postići i do dva metra širine.

Dodali bi i da je riječ o vrsti Cortaderia selloana i njenim brojnim kultivarima koje krase plavozeleni listovi i metličasti paperjasti uspravni cvatovi koji se pojavljuju u kasno ljeto ili ranu jesen i zapravo predstavljaju najveću atrakciju ove spektakularne biljke. Ovisno o kultivaru, cvatovi će biti u rasponu od srebrne preko bijele do ružičaste boje. O kultivaru će ovisi i cijene sadnice koje se ovog proljeća u vrtlarijama kreću u rasponu od 6 do 15 eura.

Krajobrazni arhitekti će vam reći da se radi o vizualno snažnoj biljci koja može nositi cijelu arhitekturu vrta ili akcentuirati njegove dijelove. Floristi bi jamačno dodali da se od mekih cvatova pampas trave mogu raditi nebrojene čarolije suhih i svježih aranžmana.

Mi bismo rekli da s pampas travom u svoj vrt unosite dio pampasa, stepe ili prerije, ovisno koji kontinent preferirate, te da ćete uživati u duhu visoravni obrštenih niskom travom iz koje se izdižu perjanice ove čudesne biljke. Ako je već niste nabavili, dali smo sve od sebe ovim uvodnim dijelom da vas potaknemo na to. U nastavku ćemo vam prenijeti nekoliko stručnih savjeta vezanih uz uzgoj ove nezahtjevne biljke.

Tlo i sunce

Pampas trava voli plodno, duboko, ali dobro drenirano tlo. Traži puno izravnog sunca i puno prostora; što znači da joj morate pronaći mjesto na južnoj ili zapadnoj ekspoziciji pri čemu računajte da će zagušiti sve oko sebe u promjeru od najmanje metar i pol.

Razmnožavanje

Razmnožava se sjemenom koje se sije u proljeće kada temperature budu između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva. Brži način razmnožavanja je vađenje i dijeljenje starog busena u kasno proljeće.

Orezivanje

Izrežite i “iščešljajte” stabljike i mrtve listove u kasnu zimu ili rano proljeće. Obavezno nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od oštrog lišća.

Bolesti i štetnici

Uglavnom ih nema. I to je sjajna vijest, zar ne?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.