Prati nas

Vrt

Vrtlari i ekolozi

Vrt bez motike je moguć, kako ga započeti?

Metoda ‘vrt bez motike’ čuva i podupire postojeću strukturu tla i faunu, a istovremeno poboljšava tlo i život u njemu dodavanjem organske tvari. Uglavnom se koristi za uzgoj povrća i cvijeća, no moguće ju je proširiti na sve kultivirane površine.

Objavljeno

|

koje povrće se sije u ljeto? Sjetveni kalendar.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi tradicionalni vrtlari odbijaju “novotarije”, čak i kada se radi o nečem posve razumnom i korisnom poput “vrta bez motike”. A on zapravo štedi vrtlareva leđa, ali je i sjajan za okoliš jer zahtijeva minimalan napor i blage intervencije u ekološki sustav. Zato je prava šteta ne okušati se u ovoj vrtlarskoj disciplini.

Uglavnom, glavni princip je da se tlo pripremi prekrivanjem organskom tvari, recimo kompostom, a biljke se uzgajaju izravno u tom sloju bez narušavanja dubljih slojeva tla. To je bolje za okoliš, jer intervencijom u donje slojeve i kopanjem uništavamo strukturu tla, remetimo uspostavljen sustav mikroorganizama i uništavamo hranjive tvari koje su, na neki način, zaključane u tlu.

Kako početi?

Ne može biti jednostavnije. Sada je pravo vrijeme, ako tlo nije previše raskvašeno uslijed obilnih padalina. Za početak, položite dvostruki sloj kartona na tlo. S kartona skinite samoljepive vrpce i metalne spajalice.

Položite ga na travu ili zakorovljenu površinu. Ako je riječ o zakorovljenoj površini, prije polaganja kartona pokosite korov. Karton položite tako da u potpunosti zatvorite tlo kako biste spriječili izbijanje korova i klijanje korovskog sjemena. Karton će se uskoro, uslijed vlage i pojačane mikrobiološke aktivnosti, razgraditi. Do tada bi i korov ispod njega trebao uginuti.

Potom slijedi malčiranje. Dodajte oko 15 do 25 cm organske tvari na karton, najbolje domaćeg komposta. Ako želite odmah započeti sa sadnjom, navlažite karton prije nasipavanja komposta. Ako već imate vrt s gredicama koji želite pretvoriti u vrt bez motike, preskočite polaganje kartona pa malč dodajte na golo tlo.

scr: Now Gardening/Youtube

Vrt bez motike sjajno funkcionira s gredicama na razini tla, no uzdignute gredice su ipak bolje na težim i slabo dreniranim tlima koja pretjerano zadržavaju vodu.

Kako saditi i sijati?

Ako ste napravili sve navedeno, spremni ste za sadnju i sjetvu. Posijte sjeme ili posadite sadnice izravno u površinski malč na način kako ih sadite i sijete u tradicionalnom vrtlarenju.

Neka intervencije u tlo ispod malča i u samom malču budu minimalne. U redu je iskopati male rupe kroz sloj malča u koje ćete posaditi povrće. Na primjer, to ćete morati učiniti za sadnju krumpira koji iznimno dobro uspijeva kad se uzgaja ovom tehnikom. Ali nije u redu prekopati cijelu gredicu. U sutrašnjem nastavku donosimo priču o tome kako održavati i njegovati vrt bez motike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.