Prati nas

Mozaik

Zbog nezahvalnosti

‘Želim kći jedinicu lišiti nasljedstva. Kako to izvesti?’ Evo što kažu pravnici

Postoji mogućnost isključivanja nužnog nasljednika iz nasljedstva koju morate odrediti u oporuci i za to se moraju ostvariti zakonom propisani razlozi, odgovaraju stručnjaci.

Objavljeno

|

Majka iz Jastrebarskog želi nezahvalnoj kćeri oduzeti pravo nasljeđivanja.
ilustracija: S. Bura/mj

Poremećeni obiteljski odnosi, sudeći prema pismima naših čitatelja, nisu rijetkost. No samo ponekad eskaliraju u takozvanu zagrobnu osvetu kada roditelji čine da njihovu imovinu ne naslijede djeca s kojom nisu u dobrim odnosima.

S takvim se slučajem Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske javila Z.L. iz Jastrebarskog koja kaže da s kćeri, nažalost, nije u dobrim odnosima: “Vrlo je bezobrazna i nezahvalna i ne pomaže mi, a mogla bi.”

“Ne posjećuje me i ne pita za mene. Imam samo nju, ali ne želim da dobije bilo što od mene”, napisala je umirovljenica iz Jastrebarskog. Kaže, htjela bi napisati izjavu da ne želi da je kći naslijedi, ali ne zna kako.

Oglas

Odgovor: Jako teško…

Pravnici SUH-a kažu da ne postoji pravni način na koji bi Z.L. napravila izjavu koja bi imala učinak isključivanja kćeri iz nasljeđivanja imovine. “Ako imate imovinu koja će biti predmet nasljeđivanja iza vas, tada je taj prijenos imovine sa vas na vaše nasljednike reguliran odredbama Zakona o nasljeđivanju”, odgovaraju.

Po zakonu kći pripada u nasljednike prvog nasljednog reda. Ako nema oporuke i ako se ne odrekne nasljedstva, tada bi kći naslijedila sve jer je jedina nasljednica. “Ako oporukom imovinu ostavite nekom drugom, kći ipak ima pravo na nužni dio, naravno opet ako se ne odrekne tog nužnog dijela, a tada bi naslijedila 1/2 dijela imovine”, stoji u odgovoru.

… ali nije nemoguće

“Postoji mogućnost isključivanja nužnog nasljednika iz nasljedstva koju morate odrediti u oporuci i za to se moraju ostvariti zakonom propisani razlozi. Zakon predviđa i razloge nedostojnosti za nasljeđivanje koji se određuju oporukom ili postoje zakonski razlozi za to, pa tako nasljednik ne može naslijediti nekoga.”

S obzirom da pravno postoji mogućnost isključivanja kćeri iz nasljedstva i nedostojnost za nasljeđivanje, što zahtijeva pisanje oporuke i utvrđivanje ispunjavanja zakonskih uvjeta za to, savjetujemo pomoć specijaliziranog odvjetnika”, navode pravnici SUH-a. Više o tome kako se i pod kojim uvjetima nasljednici mogu isključiti iz oporuke možete pročitati na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.