Prati nas

Vrt

Što odabrati?

Cvjetna livada ili engleski travnjak? Stručnjaci savjetuju kako ih održavati

Trendovi u vrtlarstvu i projektiranju krajobraza mijenjaju se. Tako u modu ulaze cvjetne livade, što ne znači da su klasični zeleni travnjaci postali stvar prošlosti.

Objavljeno

|

Treba li kositi travnjake?
ilustracija: S. Bura/mj

Ma kako se jednostavnim činilo, održavanje travnjaka je stvar upornosti i discipline. Pogotovo ako imate ambiciju uzgojiti “engleski travnjak”, iako i oni polako izlaze iz mode. No koja su opća pravila održavanja travnjaka?

Prema Kraljevskom hortikulturnom društvu (RHS), travnjak bi trebalo kositi tjedno ili dvotjedno između ožujka i listopada uz jedno upozorenje: nikada, ali baš nikada ne kosite mokru travu. To može oštetiti travnjak i zbiti tlo pa košnju jednostavno odgodite za dan ili dva.

Obavezno postavite visinu noževa kosilice na optimalnu visinu. RHS tako predlaže proljetnu košnju na visinu od 4 centimetra. Ispod toga se ne bi smjelo ići jer, nastupi li suša, travnjak bi se mogao dugo i sporo oporavljati pa čak i dobiti smeđe i gole dijelove.

Oglas

Svibanj bez košnje

Ako je pak vaša ambicija cvjetna livada, a to je zamjetan trend posljednjih godina, ostavite travnjak nekošen u proljeće. To je taj takozvani svibanj bez košnje koji za cilj ima jačanje bioraznolikosti i promoviranje prirodnog stanja okoliša. Takav travnjak, kažu stručnjaci, privlači kukce oprašivače i druge divlje životinje u vaše okruženje.

Dapače, za najbolje rezultate u tom pogledu travnjake bi trebalo ostaviti nekošene do kolovoza, no tada bi trava previše podivljala i bilo bi je teško vratiti u neko poželjno stanje. Zato možete ostaviti samo dio travnja nekošenim cijele godine.

Sijane cvjetne livade

Prema RHS-u, sada je najbolje vrijeme za sjetvu livadnih cvjetnih smjesa koje će okućnici dati prirodniju i opušteniju atmosferu. U smjesama jednogodišnjih cvjetnih livada su ljetnice poput maka, kamilice i različaka. Smjese za višegodišnje cvjetne livade sadrže trajnice ili dvogodišnje cvjetnice poput ivančica, crvenog goleska i livadske zečine.

Neke mješavine sjemena za cvjetnu livadu kombiniraju jednogodišnje i višegodišnje biljke; a na zahtjevnijim i razvijenim tržištima mogu se naći i one koje ciljano privlače pčele, bumbare ili leptire.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.