Prati nas

Mozaik

Raspolaganje imovinom

Evo što morate učiniti s vlastoručno napisanom oporukom

Korisno je evidentirati postojanje oporuke u Hrvatskom upisniku oporuka koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora, ali to nije obavezno.

Objavljeno

|

Kako napisati tajnu oporuku?
ilustracija: S. Bura/mj

Raspolaganje imovinom tema je koja živo zanima osobe u trećoj životnoj dobi, pogotovo kada su oporuke u pitanju. Kako je napisati i što dalje s njom učiniti? Pitanje je to koje je ovih dana došlo u Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Napisala sam oporuku vlastitom rukom i sve lijepo odredila. Kćer mi kaže da moram ovjeriti kod bilježnika tu oporuku jer inače ne vrijedi. Ja sam razumjela da je ovako dovoljno napisati. Teško se krećem, a i nemam baš novca za bilježnika. Htjela bih napraviti pravilnu i valjanu oporuku kako moja djeca ne bi imala problema nakon mene. Što moram učiniti?” pitanje je A.Z. iz Konavla.

“Vlastoručnu oporuku je dovoljno potpisati te ju nije potrebno dodatno ovjeravati. Takva oporuka valjana je ako je od početka do kraja napisana vlastitom rukom i ako je osoba starija od 16 godina te sposobna za rasuđivanje”, stoji u odgovoru pravnika Sindikata umirovljenika.

Oglas

“Nema dodatnih uvjeta za njezinu pravnu valjanost. Kako bi nasljednici mogli ostvariti svoja prava  savjetujemo da oporuka bude što jasnija i točnija u pogledu podataka o Vama kao oporučitelju, imovini koju ostavljate te s podacima o nasljednicima.”

“Vlastoručnu oporuku ne morate nikome dati niti pokazivati, ali bi vaši nasljednici trebali znati za nju kako bi je mogli predočiti i upotrijebiti u ostavinskom postupku. Korisno je evidentirati postojanje oporuke u Hrvatskom upisniku oporuka koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora, ali to nije obavezno”, savjetuju u Pravnom savjetovalištu. Sve o oporukama potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.